Volledig scherm
PREMIUM
Trekkers voor het Brabantse provinciehuis. © Roel van der Aa

Boerendebat Brabant: VVD zet in op negen maanden uitstel én voorschot op meer

DEN BOSCH - De Brabantse VVD komt in het stikstofdebat van vandaag waarschijnlijk met een soort tweetrapsraket. De partij wil de strengere milieu-eisen voor veehouders in eerste instantie met negen maanden vooruit schuiven. Maar daarbij ook al voorsorteren op meer uitstel.

De vergadering van vandaag komt op een pikant en eigenlijk ook ongelegen moment. VVD, Forum voor Democratie en CDA zijn immers net met onderhandelingen begonnen om een nieuwe coalitie te vormen. Tegelijkertijd ligt er een voorstel van het nu nog zittende provinciebestuur (VVD, D66, GroenLinks en PvdA) voor over het pikantste dossier in de Brabantse politiek. Dat voorstel zet erop in om veehouders in elk geval driekwart jaar extra respijt te geven voor hun stallen aan strengere eisen moeten voldoen. Nu liggen er immers nog twee data vast die in feite onhaalbaar zijn geworden. De deadline voor stalaanpassingen ligt namelijk op 1 januari 2022, en dat betekent dat boeren al binnen anderhalve maand een vergunning moeten hebben aangevraagd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland