Volledig scherm
Woningbouw in Boxmeer © Theo Peeters

Bouwtempo in Brabant moet omhoog, vindt de provincie

DEN BOSCH - Er moet in de provincie Brabant sneller gebouwd worden. Dat zegt gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte en Wonen). De Brabantse woningvoorraad groeit tussen 2017 en 2021 naar verwachting met bijna 50.000 woningen. 2018 en 2019 zijn de piekjaren, met bijna 13.000 nieuwe woningen per jaar. 

Vanaf 2020 daalt de groei van de woningvoorraad echter. Dit in tegenstelling tot de bevolking, die juist harder groeit dan verwacht. Dit blijkt uit de woningbouwcijfers tot en met het eerste kwartaal van 2019.

Volgens de provincie is de Brabantse woningvoorraad de laatste jaren flink gegroeid. In zowel 2018 als 2019 is er een toename van bijna 13.000 woningen. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2015, het dieptepunt van de financieel economische crisis. Sinds 2012 is de totale woningvoorraad met 7,7 procent gegroeid.

Daarmee is Brabant koploper ten opzichte van andere provincies. In de Brabantse dorpen en de middelgrote steden groeide de woningvoorraad wat harder dan was verwacht. In West-Brabant bleef de groei van de woningvoorraad juist achter ten opzichte van de prognose.

Terugvallend

Quote

De vergrij­zing en het sterk toenemende aantal eenper­soons­huis­hou­dens maakt dat woonwensen veranderen

Erik van Merrienboer, Gedeputeerde Brabant

Op basis van het aantal recent in aanbouw genomen woningen en afgegeven bouwvergunningen daalt de groei in 2020 naar circa 11.000 woningen. ,,Een terugvallend bouwtempo kunnen we in Brabant absoluut niet gebruiken, gelet op de grote druk op de woningmarkt,” stelt Van Merrienboer.

In deze provincie zijn er plannen voor de bouw van zo’n 130.000 woningen. Daarvan worden er ruim 110.000 voor 2027 gerealiseerd. 

Als reden voor het dalende bouwtempo, ondanks de grote vraag en voldoende plannen, worden vaak een gebrek aan personele capaciteit en bouwmaterialen genoemd. Van Merrienboer wijst daarnaast op het verschil tussen vraag een aanbod.

,,De vergrijzing en het sterk toenemende aantal eenpersoonshuishoudens maakt dat woonwensen veranderen. De betaalbaarheid voor starters staat onder druk en er is steeds meer vraag naar nieuwe woonvormen, zoals wonen met zorg, ‘wonen als een service’, flexibel wonen en tijdelijke woonconcepten.”

Buitenlandse migratie

In 2018 lag de bevolkingsgroei in Brabant met 16.700 mensen op het hoogste niveau sinds de eeuwwisseling. De natuurlijke aanwas – het verschil tussen geboorte en sterfte – lag met 300 nieuwe Brabanders echter niet eerder zo laag. Buitenlandse migratie verklaart meer dan 80 procent van de bevolkingsgroei.

De laatste jaren zorgt met name de komst van arbeidsmigranten, kenniswerkers en buitenlandse studenten voor de sterke groei.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland