Een eerdere herdenking bij het herdenkingsmonument in Beugen. Archieffoto
Volledig scherm
Een eerdere herdenking bij het herdenkingsmonument in Beugen. Archieffoto © Ed van Alem

Boxmeer herdenkt de bevrijding negen maanden lang

BOXMEER - Boxmeer smeert de herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden uit over negen maanden. Afgelopen weekeinde was in Rijkevoort het eerste evenement tijdens de Riekevoortsedag. Komende zaterdag is in Beugen een kranslegging en de onthulling van het Urker hekwerk. En de herdenkingsactiviteiten eindigen op 19 april met de herdenking in Boxmeer. Tussendoor zijn in alle kerkdorpen activiteiten.

,,Dat het niet allemaal in deze week is, komt omdat niet de hele regio in één keer is bevrijd", zegt de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest. Wim Goossens, voorzitter van de coördinerende stichting Bing (Behulpzaam bij lokale viering van Internationale en/of Nationale Gebeurtenissen), vult aan: ,,We vieren trouwens niet de bevrijding, maar het feit dat we 75 jaar leven in vrijheid. Dat vind ik wezenlijk wat anders."

Van Soest: ,,Boxmeer en Sambeek zijn in 1944 bevrijd, maar dat was schijn. De Duitsers kwamen over de Maas terug. Boxmeer en Sambeek waren uiteindelijk nog tot maart 1945 oorlogsgebied."

Slag om Overloon

Een belangrijk onderdeel van de evenementen is op 13 oktober de officiële herdenking van de Slag om Overloon. Drie dagen eerder reist de burgemeester naar het Franse Caen. Van Soest: ,,Daar gaan we het bevrijdingsvuur ophalen. Dat wordt een mooie ceremonie. Leden van de Toerclub Overloon brengen vervolgens op de fiets het vuur naar Overloon. Daar komt het zondagmiddag aan bij het monument op het 14 Oktoberplein."

Als afsluiting van alle activiteiten is zondag 3 mei een slotmanifestatie in het openluchttheater in Overloon. Dat wordt een compilatie van alle activiteiten die er zijn geweest.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland