Volledig scherm
Angus Mitchell, geheel rechts, die wordt beschouwd als bevrijder van Boxmeer, maar volgens ‘Tot frontgebied verklaard’ pas arriveerde toen een andere eenheid de Duitsers al had verjaagd. © Tot Frontgebied verklaard Geurt Franzen en Guido Siebers

Boxmeerse schrijvers onthullen oorlogsgeschiedenis: hondenuitlaatveldje lag bezaaid met landmijnen

BOXMEER - Het is 26 september 1944. De Duitsers zijn verslagen. Boxmeer is vrij! Het is 27 september 1944. Boxmeer is tot frontgebied verklaard. Vijf maanden lang is het opnieuw oorlog tussen de Engelsen en de Duitsers. 

Deze periode in Boxmeer staat in de schaduw van de Slag om Arnhem en het bombardement op Nijmegen. Om dit te veranderen komen auteurs Geurt Franzen (61) en Guido Siebers (31) met het boek Tot frontgebied verklaard.

,,Het is zo raar. Ik laat nu mijn hond uit waar het 75 jaar geleden bezaaid lag met landmijnen. De granaten vlogen door de lucht en huizen werden geplunderd. Er is nog zoveel niet bekend over die periode, terwijl veel van onze opa's en oma's leefden er midden in’’, zegt Guido Siebers, amateurhistoricus en grondlegger van het boek. 

,,Vertel maar eens hoe je op het boek bent gekomen’’, zegt Geurt Franzen bijna trots. 

Van hobby naar boek

,,Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Mijn opa vertelde altijd de stoere verhalen uit de oorlog. Mijn oma juist de serieuzere kant. Haar broer, Jan Jansen, was omgekomen tijdens de oorlog, niemand wist hoe. Dit ben ik gaan uitzoeken. Pas een paar jaar geleden kon ik haar eindelijk vertellen dat hij was doodgeschoten,’’ zegt Siebers. 

Het was de eerste aanleiding om zijn familiegeschiedenis te onderzoeken en van het één kwam het ander.

Quote

De inkt is wat verlopen, waarschijn­lijk door de regen. Het regende die dag

Geurt Franzen, Auteur van het boek Tot frontgebied verklaard

Frontgebied

In het 224 pagina’s dikke boek zijn 160 bronnen gebruikt, van dagboeken tot oude filmpjes en van militaire aantekeningen tot verkleurde foto’s. Allemaal uit de periode dat de Duitsers de dienst uitmaakten. 

Volledig scherm
Granaatinslagen in Boxmeer oktober 1944 © Tot Frontgebied verklaard Geurt Franzen en Guido Siebers

,,De titel van het boek staat in een brief die we vonden. Deze werd op 27 september naar alle inwoners van Boxmeer verstuurd. Boxmeer was tot frontgebied verklaard’’, zegt Geurt Franzen. De brief staat ook geheel afgedrukt in het boek. ,,De inkt is wat verlopen, waarschijnlijk door de regen. Het regende die dag.’’

Het is exemplarisch hoe gedetailleerd Franzen en Siebers te werk zijn gegaan. In ieder hoofdstuk staat één maand centraal. Stapje voor stapje leeft de lezer mee met de inwoners en de militairen.

,,De verhalen vullen elkaar aan. We komen bijvoorbeeld meer te weten over de tijd dat iedereen geëvacueerd werd. Boxmeer was een spookdorp. Nou ja, 's nachts plunderden de Duisters de leegstaande woningen. En dankzij de dagboeken wisten we bijvoorbeeld dat er naast Engelse ook Franse militairen liepen. Al liep dat spoor dood’’, zegt Siebers. 

Ooit moet je stoppen

Geurt Franzen

In 'Bevrijding Stap Voor Stap' zoekt Geurt Franzen naar de verhalen uit de periode september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting, maar zware beproevingen moest ondergaan.
Klik voor eerdere afleveringen

Het is een van de weinige vragen die nog onbeantwoord is gebleven. ,,Zelfs twee dagen voordat het boek naar de drukker ging hadden we nog details toegevoegd. Maar ooit moet je stoppen’’, zegt Franzen. Er is dus nog ruimte voor een tweede boek.

,,We hebben ook gewerkt aan een site, zodat het ook aantrekkelijker is voor jongeren. Die moeten het net zo leuk vinden om dit boek te lezen. Maar er is nog genoeg informatie over voor een vervolg, ik heb stapels met informatie thuis liggen’’, zegt Siebers.

Tot frontgebied verklaard is te koop bij boekhandel Van Dinter Media, Oorlogsmuseum Overloon en de webshop van Uitgeverij Reinaert voor 24,50 euro.

Volledig scherm
Cover van boek ‘Tot Frontgebied Verklaard’ © Tot Frontgebied verklaard Geurt Franzen en Guido Siebers

Maasland