Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Brabant draait: misschien toch camera’s in buitengebied in strijd tegen (drugs)afval

BOXMEER - In de strijd tegen het dumpen van (drugs)afval in het buitengebied, wil het provinciebestuur van Brabant toch nadenken over de inzet van bewakingscamera’s. ,,Maar het plan heeft wel haken en ogen’’, aldus boswachter Wessel Pruissen van de Maasheggen.

In het buitengebied van gemeente Boxmeer werd eerder deze week al twee keer afval gedumpt. In het afgelopen weekend werd er in Overloon een grote stapel sloophout gevonden en in Oeffelt werd er maandag een lading asbest achtergelaten.

In beide gevallen zijn er nog geen verdachten in beeld. ,,Door bewakingscamera's te gebruiken kunnen mogelijk kentekens worden geregistreerd,", vertelt boswachter Wessel Pruissen van Staatsbosbeheer in de Maasheggen. 

Eerst de boot afhouden

Quote

Er vinden op dit moment op diverse plekken proeven plaats met hulpmidde­len zoals drones, slimme lantaarnpa­len, warmtecamera’s en geluidssen­sors

Gedeputeerde Staten Brabant

Tot voor kort vonden Gedeputeerde Staten van Brabant dat het veel te duur is om 450.000 hectare aan natuur- en buitengebied in de gaten te houden met camera’s. Ook vonden ze dat de pakkans door het gebruik van camera's niet vergoot werd, maar nu lijkt het college toch een draai te maken.

Dat blijkt uit antwoorden die Gedeputeerde Staten gaven op vragen van PVV-Statenlid Maikel Boon. De politicus uit Bergen op Zoom hamert al langer op de inzet van camera’s in het buitengebied, maar tot voor kort hield het provinciebestuur de boot af.

Niet alleen vanwege de kosten, maar bijvoorbeeld ook omdat het bijna onmogelijk is om iemand dag en nacht de beelden te laten bekijken. 

Verschillende proeven

Uit de antwoorden op de laatste vragen van Boon wordt duidelijk dat camera-inzet niet langer als onhaalbaar wordt gezien. ‘Er vinden op dit moment op diverse plekken proeven plaats met innovatieve hulpmiddelen zoals drones, slimme lantaarnpalen, warmtecamera’s en geluidssensors’, aldus het college. 

‘Verder gaan we de komende periode bekijken of flexibele camera-inzet effectief is, ook al is niet duidelijk of het kan in verband met privacy-aspecten.’ In dit laatste ziet ook boswachter Pruissen een moeilijkheid. ,,Bezoekers mogen niet zomaar gefilmd worden, er moeten dan bijvoorbeeld waarschuwingsborden geplaatst worden.’’ 

Maar ondanks deze slag om de arm ‘is er al budget beschikbaar voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen’. Mogelijk dat camera-inzet hierbij ook een opties is, aldus Gedeputeerde Staten in hun brief aan Boon.

Allerlei hoekjes om de dumpen

Volledig scherm
Het halve interieur dat dit weekend is gevonden aan de Vredepeelweg in Overloon © Gemeente Boxmeer

Pruissen vindt het wel goed dat ze met verschillende proeven zijn gestart. ,,De Maasheggen hebben allemaal hoekjes, waardoor het een aantrekkelijke plek is om afval te dumpen. Dit varieert van afval uit drugskwekerijen tot chemisch afval en gewoon meubilair.’’

Dit wordt ook bevestigd door de woordvoerster van Samen Sterk in Brabant, een netwerkorganisatie van overheden en natuurorganisaties. ,,De meest voorkomende dumpingen in Brabant zijn vooral hennepteelt en huishoudelijk afval.’’

Een overzicht van het totale aantal dumpingen in de omgeving van de Maasheggen kan Pruissen niet geven. ,,Als bijvoorbeeld een drugslab is opgerold, zijn er minder dumpingen. Het is heel afhankelijk van andere omstandigheden en ook wordt het de ene keer gedumpt op het land van Staatsbosbeheer en de andere keer bij Natuurmonumenten of bij een boer. Het is een grote lappendeken.’’

Het is volgens Samen Sterk in Brabant dus van belang dat de camera’s strategisch geplaatst worden. ,,Dit is noodzakelijk omdat dumpingen nooit exact op dezelfde plek plaatsvinden en het buitengebied in Brabant groot is.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland