Volledig scherm
Het aantal overnachtingen in vakantiehuisjes daalde in Brabant. © Ed van Alem

Brabant minder in trek bij toerist

OVERLOON - Terwijl toeristen - vooral uit het buitenland - steeds vaker in Nederland overnachten, blijft Brabant achter. Bij Brabantse recreatieparken daalde het aantal overnachtingen vorig jaar juist fors. 

Landelijk zit het aantal overnachtingen van toeristen in de lift. Vooral buitenlandse bezoekers weten ons land steeds beter te vinden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Brabant ziet het aantal overnachtingen dalen: van 10,9 miljoen (2016) naar 10,2 miljoen (2017). Pakweg driekwart van de overnachters was Nederlands - het aandeel buitenlanders is dus beperkt.

Meer gasten

Er komen wel meer gasten, maar zij blijven volgens het CBS korter. ,,Vooral de huisjesterreinen in Brabant vallen op", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dat zijn parken met bijvoorbeeld stacaravans, vakantiehuisjes of bungalows.

Volgens Arthur van Disseldorp van brancheorganisatie Recron telt Brabant relatief veel vakantieparken. Zij profiteren nauwelijks van de buitenlandse toestroom. In het buitenland zijn bungalowparken niet erg bekend.

Achteruitgang

Quote

Dat is dit jaar misschien alweer anders. 90 procent van de recreatie­be­drij­ven hier heeft, door het warme weer, een heel goede zomer gehad.

Arthur van Disseldorp

De achteruitgang bij Brabantse parken heeft verschillende redenen, zeggen deskundigen. Het aantal overnachters uit eigen land nam vorig jaar af, mogelijk omdat zij het buitenland verkozen. ,,Dat is dit jaar misschien alweer anders. 90 procent van de recreatiebedrijven hier heeft, door het warme weer, een heel goede zomer gehad."

Wat mee kan spelen, erkent Van Disseldorp, is dat een aantal parken in Brabant verloedert en zich niet meer specifiek richt op de toerist.

Investeren

Landal GreenParks, met vakantiepark De Vers in Overloon, herkent de terugloop in het aantal overnachtingen niet. ,,We zien juist een groei", zegt een woordvoerster. ,,We investeren ook veel in onze parken."

In Overloon 29 miljoen euro, om precies te zien. Dat geld wordt gestoken in renovatie en het luxer maken van  vakantiewoningen en park, een klus die eind volgend jaar afgerond moet zijn. ,,Door het vernieuwde aanbod win je aan aantrekkingskracht."

Dat het vertrouwen in vakantiewoningen er in deze regio nog steeds is, blijkt ook uit plannen van watersportcamping en jachthaven 't Loo in Linden. Daar verrijst de komende jaren een chaletpark met 41 vakantiewoningen. Verder is het wachten totdat de eerste schop in de grond graat voor de Dommelsvoort, een groot vakantiepark bij Beers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland