Volledig scherm
De brandweer blust een natuurbrand aan de Bosweg in Mill. © SK-Media

Brandweer Land van Cuijk en Limburg Noord snakt naar adempauze

MILL / GENNEP - De brandweerkorpsen van het Land van Cuijk en Noord-Limburg hebben het de afgelopen weken drukker dan ooit gehad. Vooral aan natuurbranden hadden de blusvrouwen en -mannen de handen meer dan vol. Na de heetste dag vandaag - 38 graden - moet het maar eens afgelopen zijn, hopen de veiligheidsregio's.

Uren waren brandweerlieden gisteren nog bezig om aan de Graafseweg in Boxmeer na te blussen. Om zo te voorkomen dat het vuur dat zondag ontstond opnieuw oplaaide. Brandweerkorpsen uit Boxmeer en Sint Anthonis doofden het vuur op die dag. Maar door de droogte en de warmte dreigde het opnieuw op te leven.

Even later moest de brandweer maandag uitrukken naar Mill waar aan de Bosweg een brand was ontstaan. Doordat de brandweer van Mill er snel bij was, verbrandde 'slechts' 500 vierkante meter aan natuurgebied. Wel moest de Bosweg worden afgesloten voor alle verkeer. 

Mobiel

In het Land van Cuijk is het tijdens de hittegolf met grote regelmaat raak. Bosbranden, bermbrandjes, branden door oververhitting van auto's. Dag na dag rukt de brandweer uit. Dat de branden meestal beperkt in omvang blijven is te danken aan de inzetsnelheid van de brandweer. De brandweer wordt vaak al vroeg ingeschakeld doordat getuigen een calamiteit snel melden via hun mobiel. 

De brandweerkorpsen in de veiligheidsregio's Limburg Noord en Brabant Noord beleefden de drukste periode sinds lang. In heel Limburg moesten de korpsen in de voorbije twee maanden bijna 500 keer uitrukken voor branden in de open lucht. 

Opgetuigd

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is de stijging in Noord- en Midden-Limburg explosief (van 133 naar 249). Volgens de brandweer is er sprake geweest van een ongekende piekdrukte. Volgens brandweermanager Kevin Wolters van Limburg Noord trekt de drukte een zware wissel op de vrijwilligers. Toch noemt hij de situatie nog niet precair. ,,We hebben een goed opgetuigde organisatie. Wij zijn er om branden te bestrijden. Meestal is er geen brand. Nu wel regelmatig en dus rukken wij uit.’’

Bij natuurbranden rukt de brandweer nu met minimaal vier blusvoertuigen en een of twee tankwagens uit. Normaal rijdt bij een buitenbrand maar één voertuig. 

De oorzaak van het almaar stijgende aantal buitenbranden ligt volgens de brandweer vooral aan ‘menselijke achteloosheid en slordigheid’. Wolters: ,,Het is voor iedereen te hopen dat er na deze hittegolf een periode komt van langdurige regen. Eén flinke bui is voor de natuur lang niet genoeg om te herstellen. Dan keert de droogte met haar risico's snel weer terug. Lang en goed regenen. Dan komt de natuur weer bij en krijgen onze mensen adempauze.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland