Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Buren eisen stilleggen varkenshouderij Rijkevoort

DEN HAAG / RIJKEVOORT - Bewoners van de Hoekstraat in Rijkevoort eisen voor de Raad van State tijdelijke sluiting van het varkensbedrijf van Landbouwexploitatiebedrijf Cornelissen B.V.

Hun geduld met Cornelissen en de gemeente Boxmeer is op, zeggen buren Cor en Paula Peeters. Dertien jaar hebben ze al stankoverlast doordat de stallen niet voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Daardoor is er een te hoge ammoniakuitstoot. De gemeente erkent dit maar heeft het bedrijf tot 1 juni de tijd gegeven om orde op zaken te stellen.

Dwangsom

Peeters vroeg 2,5 jaar geleden de gemeente om handhaving. Eind 2017 legde de gemeente Cornelissen een dwangsom op maar volgens Peeters ging dat niet van harte. Nu moet het bedrijf uiterlijk 1 juni dit jaar aan de regels voldoen. Dit tot ergernis van het echtpaar Peeters, dat zegt nog steeds niet met de ramen open te kunnen slapen omdat de lucht naar binnen dringt.

Volgens de gemeente is er zicht op legalisatie en zijn er inmiddels verbeteringen aangebracht in de stallen. Of de gemeente de varkenshouder terecht langer uitstel heeft verleend om aan de regels te voldoen, beslist de Raad van State binnen twee weken.

Maasland