Volledig scherm
Hulpdiensten bij het azc in Velp na het steekincident. © SK-Media

Celstraf voor minderjarige asielzoeker die jongen neerstak in azc Grave

DEN BOSCH/ GRAVE - Een 17-jarige vluchteling uit Eritrea stak op 10 juni 2018 een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Velp bij Grave meermalen met een mes in de buik, diens zij en in het been. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de jongen voor een poging tot doodslag tot 12 maanden ‘jeugddetentie’, waarvan de helft voorwaardelijk. De Eritrese man komt ook onder toezicht van de jeugdreclassering te staan.

Het is onduidelijk waarom de verdachte die dag door het lint ging. De man woonde net als het slachtoffer in het azc voor minderjarige asielzoekers in Velp. De Eritreeër zocht volgens de rechters zelf ‘de confrontatie op’. Het slachtoffer probeerde te vluchten. Op camerabeelden was te zien hoe hij terugdeinsde en een ‘voorwerp’ van de grond pakte. Het slachtoffer dreigde hiermee te gooien, maar struikelde en viel op de grond. De verdachte stak daarop met een aardappelschilmes op de andere jongen in. Hij stak het mes tweemaal ‘met veel kracht’ in de ‘buik-borststreek’ en eenmaal in het been.

De rechtbank stelde dat het incident ook gevoelens van angst en onveiligheid’ bij omstanders hadden veroorzaakt. Ook jonge kinderen waren getuigen van de steekpartij. De advocaat van de Eritreeër vond dat er van een poging tot doodslag geen sprake kon zijn: een aardappelschilmesje was daarvoor te klein. De rechters verwierpen die redenering. Ze wezen op een van de verwondingen van het slachtoffer, die liep ‘van de oksellijn tot in de buik’. Volgens de rechters was het ‘een toevallige omstandigheid’ dat het slachtoffer niet ernstiger gewond was geraakt, of was overleden aan de gevolgen van de steekpartij. De verdachte had dat risico ‘willens en wetens aanvaard’.

De jongen was volgens de rechtbank ‘verminderd toerekeningsvatbaar’ vanwege een ‘posttraumatisch stresssyndroom’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland