Volledig scherm
Gerardo Petronilia wordt op handen gedragen bij BZ&PC. © Theo Peeters

Clubhelden: Jeugd enthousiasmeren voor waterpolo

BOXMEER - Gerardo Petronilia voelt zich thuis bij BZ&PC. De 39-jarige Gennepenaar is speler en jeugdtrainer bij de waterpoloclub uit Boxmeer. Hij wil de jeugd enthousiasmeren voor de relatief onbekende sport.

Hoe bent u met waterpolo in aanraking gekomen?
„Op mijn 8ste ben ik in Curaçao begonnen met wedstrijdzwemmen. Ik heb als kind alle watersporten voorbij zien komen. Op mijn 16de vond ik het genoeg: alleen maar baantjes trekken werd saai. Ik wilde afwisseling. Alle kanten op zwemmen en in teamverband opereren. Met mijn club uit Curaçao heb ik internationale wedstrijden in Aruba, Venezuela en de Dominicaanse Republiek gespeeld.”

Hoe bent u dan bij BZ&PC terechtgekomen?
„Ik heb mijn studie scheikunde in Nijmegen gedaan. Daar heb ik ook mijn vrouw ontmoet met wie ik in Gennep woon. Ik heb gespeeld bij Aqua Novio'94 en studentenclub Hydrofiel. Na de komst van ons eerste kind ben ik in Nijmegen gestopt en op zoek gegaan naar een vereniging in de buurt. Vroeger was er een in Gennep, maar die is er niet meer. Zo kwam ik acht jaar geleden bij BZ&PC. Als actief waterpoloër zag ik dat de club min of meer aan het doodbloeden was. Dat wilde ik helpen voorkomen.”

Op welke manier doet u dat?
„Omdat ik best hoog gespeeld heb met Aqua Novio werd ik gevraagd als jeugdtrainer. Ik was als poloër altijd al met techniek en tactiek bezig. Ik vind het leuk om kinderen te begeleiden en mijn kennis over te dragen. Ik geef training aan meerdere leeftijdsgroepen. Waterpolo is helaas niet zo bekend in de regio, maar de club doet er alles aan om de sport onder de aandacht te brengen. Door middel van verschillende acties zoals vriendentrainingen en open dagen.”

Zie u effect van die acties?
„Het ledenaantal is de laatste jaren stabiel. Mijn wens is dat we gaan groeien zodat we ook met de jeugd competitie gaan spelen. Maar ook als dat niet lukt, blijf ik hier trainer. Het is gewoon leuk om te doen. Ik hoef niet naar een grotere club. Wil het ook niet te bont maken, want ik heb ook nog een gezin. Ik heb de enige van de familie die poloot. Mijn oudste dochter heeft het wel gedaan, maar heeft voor hockey gekozen. Wel jammer, maar ze moet doen wat ze leuk vindt. Sporten doe je voor je plezier. Dat staat ook voorop.”

Maasland