Volledig scherm
Plaatsnaamborden in het Land van Cuijk werden vorig jaar voorzien van een sticker met de tekst Gem. Land van Cuijk. De stickeractie was van The Youg Talent Group. © The Young Talent Group

Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis per 1 januari 2022 één gemeente

BOXMEER - Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis vormen per 1 januari 2022 één grote gemeente. Daar is dinsdagochtend door de colleges van de drie gemeenten tijdens een gezamenlijke vergadering in Boxmeer het startsein voor gegeven. Dat is een jaar eerder dan aanvankelijk werd voorgenomen.

De gemeenteraden van Boxmeer en Sint Anthonis krijgen op 13 december het voorstel voor het plan van aanpak voorgelegd. De raad van Cuijk vergadert er op 17 december over. ,,De raad van Cuijk heeft in het eerste kwartaal van 2019 nog wel een afweegmoment‘’, zegt burgemeester Wim Hillenaar. ,,Dat is omdat de raad daar om gevraagd heeft.” Volgens Hillenaar zal dat niet leiden tot het alsnog afzien van de fusie tussen de drie gemeenten. 

In dat ‘afweegmoment’ zal ook de optie Cuijk-Grave-Mill meegenomen worden. 

Het is de bedoeling dat er  in het najaar van 2019 een ontwerp ligt. ,,Een onomkeerbaar moment", aldus Hillenaar. De Cuijkse burgemeester wordt zelf voorzitter van de stuurgroep die het proces naar de fusie gaat uitzetten. Zijn Boxmeerse collega Karel van Soest gaat de overleggen met de bonden en het personeel voeren, terwijl burgemeester Marleen Sijbers zich gaat buigen over de visie en de naamgeving van de nieuwe gemeente. 

De nieuwe gemeente zal 65.000 inwoners gaan tellen. Er zal straks ruimte zijn voor maximaal zeven voltijds wethouders of 8 fulltime en parttime wethouders. 

In het herindelingsproces houden de CBA-gemeenten de deur open voor Grave en Mill om wellicht toch nog tot één grote gemeente Land van Cuijk te komen.

Volgens Hillenaar is het concept beleidskader van minister Kajsa Ollongren slechts in de wandelgangen ter sprake gekomen. In het nieuwe beleidskader staat dat versterking van de bestuurskracht geen reden meer kan zijn voor gemeentelijke herindeling. Om die reden is de fusie van Nuenen en Eindhoven een jaar opgeschort. ,,Maar we hebben het hier over een vrijwillige herindeling. Het beleidskader gaat om de verplichting van een herindeling. Maar daar is hier dus geen sprake van.”

Volledig scherm
De burgemeesters Karel van Soest (Boxmeer), Marleen Sijbers (Sint Anthonis) en Wim Hillenaar (Cuijk) met de colleges van de drie gemeentes. Ze werken toe naar één grote gemeente per 1 januari 2022. © Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland