Volledig scherm
Verhoogd fietsen door het museum, een project dat nu opgepakt kan worden. © Oorlogsmuseum Overloon

Dankzij gift kan er gefietst worden door het oorlogsmuseum

OVERLOON - Oorlogsmuseum Overloon kan 1,5 miljoen euro op de bankrekening bijschrijven. Dat geld komt van de provincie Noord-Brabant (1 miljoen) en het V-fonds (5 ton), het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Museumdirecteur Erik van den Dungen is een blij man met volop plannen. ,,Dit geeft ons een duw in de rug.’’

Dankzij het geld kan er opnieuw fors geïnvesteerd worden in het museum. Volgens Van den Dungen staan er drie zaken op stapel. Zo wil hij de hal met 'militaire presentaties' vernieuwen. Daar zijn nu tanks en andere militaire voertuigen  te zien. ,,Maar het is wat parkeergarage-achtig. Daar willen we persoonlijke verhalen in terugzien. Meer links leggen naar de verhalen, meer specifiek nog de Brabantse verhalen.’’

Zoals dat ook gebeurde bij een eerdere grootschalige renovatie van een deel van het museum in 2016. De foto's met ellenlange teksten die de museumbezoeker vertelden wat er in de oorlogsjaren gebeurde, maakten plaats voor een multimedia-beleving.  Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld zelf bepalen wat zij zouden doen als ze in de schoenen hadden gestaan van een Nederlandse militair die de kant van de Duitsers koos. Die persoonlijke verhalen moeten ook in de 'parkeergarage' terugkomen.  

Fietsbrug

Het geld wordt verder gestoken in een fietspad door het museum. Dat plan ligt al op de plank en wordt waarschijnlijk als eerste uitgevoerd. Het idee is dat fietsers die het toeristisch fietspad bij het museum nemen, op een verhoogd fietspad door het museum kunnen fietsen. Om daar op te komen, moeten fietsers eerst de lift pakken, was aanvankelijk het idee. Inmiddels wordt ook bekeken of het niet verstandiger is fietsers via een talud binnen te laten rijden.  Ze kunnen er alleen terecht tijdens openingstijden van het museum en kunnen ook niet alles zien. Het is de bedoeling dat hun nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd zodat ze in een later stadium als betalende bezoeker  terugkomen.  

En dan wil Van den Dungen nog dat het sanitair, de vergaderruimtes en de werkplaats voor de vrijwilligers wordt aangepakt. Met de gift, zegt hij, is niet al het geld binnen om alle ideeën werkelijkheid te laten worden. ,,Maar we schieten er aardig mee op.’’ Dat moet ook, want om de provinciale subsidie in de wacht te slepen, moet in ieder geval een deel van het werk voor 1 juli 2020 klaar zijn, is de deal.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland