Volledig scherm
PREMIUM
Wandelaars wandelen over de Molenbeek in Vierlingsbeek. © Ed van Alem

De beekrombout is terug in Vierlingsbeek en dat is goed nieuws voor de natuur

VIERLINGSBEEK - De Beekrombout, een libel, maakt een spectaculaire comeback in de Molenbeek in Vierlingsbeek. Dit is leuk voor het insect zelf, maar ook goed voor alle andere waterinsecten in de beek. Zijn terugkeer is namelijk het bewijs dat de werkzaamheden rondom de beek, van 2,4 miljoen euro, zijn vruchten afwerpt. 

Quote

De libel is de ambassa­deur van alle waterinsec­ten.

Roy van Grunsven, Ecoloog bij de Vlinderstichting

Wie nu langs de Molenbeek tussen Smakt en Vierlingsbeek loopt, ziet een slingerend beekje met veel planten ernaast. En als je geluk hebt zwemt er ook nog een vis in de vier kilometer lange beek. Dit is niet altijd zo geweest. Aan het eind van de vorige eeuw ging het heel slecht met het beekje dat uitmondt in de Maas. 

Jaren geleden was het zeer gebruikelijk om het afval- en rioolwater te lozen in de Molenbeek. Het water liep vervolgens vanzelf door naar de Maas, waarna het wegstroomde in zee. Toen leek het een goede manier om van de vervuiling af te komen, de negatieve effecten kwamen pas later aan de oppervlakte. 

,,Door al het afval zaten er te veel voedingstoffen in het water, zoals nitraat en fosfor. Dit ging ten koste van het zuurstofgehalte’’, zegt ecoloog Roy van Grunsven van de Vlinderstichting. En juist de zuurstof in het water is van levensbelang voor de waterdieren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland