Volledig scherm
PREMIUM
Droge zomers, dassen hebben er last van. © Shutterstock

De das wordt dunner door voedseltekort in droge zomers

BOXMEER/MOOK - Twee achtereenvolgende droge zomers hebben de das geen goed gedaan, in ieder geval wat hun gewicht en gezondheid betreft. Uit onderzoek van de Dassenwerkgroep Brabant in onder meer Noord-Limburg en Noord-Brabant blijkt dat de dieren het zwaar hebben.

 Volgens de werkgroep is het gewicht ‘een goede indicatie voor de gezondheid’ van het dier. Dassen hebben een ‘langjarig gemiddeld gewicht’ van 14,35 kilo, waarbij vrouwtjes iets lichter zijn dan mannetjes. Het gewicht van de beestjes schommelt door het jaar heen. 

Wogen vrouwtjes in december 2017 nog 13,97 kilo, vorig jaar was dat 10,6 kilo. Bij mannetjes stond de weegschaal op 14,42 kilo, maar bleef die vorig jaar op 12,9 kilo steken. Verwacht wordt dat de daling dit jaar doorzet.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Beugens familiebedrijf richtte in drie dagen een compleet asielzoekerscentrum in
    PREMIUM
    In Bedrijf

    Beugens familiebe­drijf richtte in drie dagen een compleet asielzoe­kers­cen­trum in

    BEUGEN - Opa Willie van Dijk begon met zijn vader in Beugen direct na de oorlog in een oude legertruck met een bodedienst. Van houten latjes hadden ze van de truck een heuse vrachtwagen gemaakt. Ze vervoerden pakketjes voor klanten. Een ouderwetse voorloper van wat nu een koerierdienst wordt genoemd. Vader Jan zette met zijn broer Toon het transportbedrijf voort onder de naam Van Dijk & Zonen.

Maasland