De toren van Sambeek,  hét pronkstuk van het dorp.
Volledig scherm
De toren van Sambeek, hét pronkstuk van het dorp. © Theo Peeters

De Knoeper is het pronkstuk van Sambeek

SAMBEEK De toren van Sambeek is door inwoners van het dorp gekozen tot ‘Pronkstuk van Sambeek’.  Tijdens een bijeenkomst van Sambeeks Heem in dorpshuis De Elsenhof kon door inwoners een keuze uit elf potentiële pronkstukken worden gemaakt.  

Volgens René Klaassen van Sambeeks Heem, de historische vereniging die de wedstrijd uitschreef, was het een overtuigende zege. Van de 161 inwoners die een stem uitbrachten, kozen er 77 voor de toren. Ter vergelijking: nummer twee de Elisabeth-hoeve, een oude boerderij, kreeg er 14, nummer drie het oude gemeentehuis 13. 

De verkiezing is een afgeleide van het televisieprogramma Het pronkstuk van Nederland, gepresenteerd door Jort Kelder. Daar kwam een onverwachte ‘winnaar’ uit de bus: niet de Nachtwacht maar het Plakkaat van Verlatinghe, de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. 

In Sambeek werd met de toren - in de volksmond liefkozend de Knoeper genoemd - het meest logische object gekozen.  Klaassen: ,,Mensen zien de toren iedere dag, ze kijken erop als ze willen weten hoe laat het is. De toren heeft een warm plekje in hun hart. De inwoners hebben in 2012 veel geld ingezameld om de restauratie van de toren mogelijk te maken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland