De Maasheggen in de winter.
Volledig scherm
De Maasheggen in de winter. © Hans Vos

De Maasheggen, iedere keer weer anders

BOXMEER - Hij is er al vier jaar mee bezig, zegt de Boxmeerse fotograaf Hans Vos. ,,Het is niet zo dat ik dacht: het Maasheggengebied staat op de Unesco-lijst, laat ik er eens wat foto’s van maken.” Hoe dan ook, er ligt nu een boek van zijn hand: De Maasheggen, een eeuwenoud landschap. Vol met foto's geschoten in de vier verschillende jaargetijden. 

,,Het Maasheggengebied trekt me, als echte Boxmerenaar maakte ik er altijd al foto's. Ik kom er vaak. Gebruik de natuur ook als therapie, als ik me niet lekker voelde. Ik heb last van manische depressiviteit.” De Maasheggen geven hem rust, zegt Vos. ,,Het is er erg mooi. Rivierenlandschappen trekken me, net als iedere Nederlander.” 

Uniek

Daar komt bij, zegt hij, dat de Maasheggen ‘uniek zijn in Europa’ en misschien wel in de wereld, getuige de erkenning als Unesco biosphere-gebied vorig jaar. De uiterwaarden van de Maas maken deel uit van een wereldwijd web van natuurgebieden waarbij natuur en mens een goede balans hebben gevonden.

Iedere keer als hij door de Maasheggen trok, zag Vos een ander beeld. ,,Het verschilt van de ene op de ander dag. Met zonlicht vallen je weer andere dingen op dan bij bewolkt weer. Of met sneeuw. Als je vier seizoenen fotografeert, krijg je een idee hoe de Maasheggen er het hele jaar uit kunnen zien.”

Expositie

Hij fotografeerde mensen, dieren. De natuur in al zijn kaalheid en rijkdom. Een deel van zijn collectie hangt al in het gemeentehuis van Boxmeer. ,,In het trappengat. Daar had ik al foto's hangen van de bouw van het gemeentehuis. Ik vond het tijd dat daar iets anders kwam te hangen.” Bovendien, zegt hij, wie ziet die foto's daar nou? ,,Daarom het boekje. Dan kan iedereen ze zien. Een expositie in boekvorm.”

Het traditionele heggenvlechten in maart, dat moest erin. Maar ook het winterlandschap. ,,In de lente zie je de Maasheggen ontluiken. Binnen een maand knalt alles open.”

Het boek van Hans Vos is te bestellen op zijn website en kost 24,95 euro. 

In alle jaargetijden trok de fotograaf door de Maasheggen op zoek naar fraai beeld.
Volledig scherm
In alle jaargetijden trok de fotograaf door de Maasheggen op zoek naar fraai beeld. © Hans Vos
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland