Volledig scherm
PREMIUM
Cor Janssen met het oude oorlogsdagboek van de vroegere pastoor van Beugen. © Theo Peeters

De oorlog vanuit de pastorie in Beugen

BEUGEN - Dagelijks vielen er granaten, de kerktoren werd opgeblazen en de angstige inwoners van Beugen sliepen ‘s nachts in hun kelder. Het staat allemaal in het oorlogsdagboek van pastoor Verhoeven, dat vanwege 75 jaar vrijheid dit jaar in Beugen in de belangstelling staat.

1944. ‘-28 sept. Donderdag. Begin van de ellende. Voor de middag vallen drie granaten, door de Duitsers afgeschoten van over de Maas, in Beugen neer. Een van de drie, waarschijnlijk de eerste, beschadigde ernstig de Bewaarschool (...). Na de middag te ongeveer half drie, valt de vierde granaat met een geweldige slag neer in de tuin van Henri van de Bosch, vlak naast de kerkhofmuur aan de zuidzijde van de kerk. De cafehouder Henri van de Bosch en de bakker Willem van Gemert stonden op die plaats te praten en werden op slag gedood.’

Frontgebied

De dagboekaantekeningen van pastoor Bernardus Verhoeven over Beugen in de Tweede Wereldoorlog zijn onlangs uit de kluis van de pastorie gehaald. Beugenaar Cor Janssen heeft, op verzoek van het kerkbestuur, de aantekeningen ontcijferd en integraal in de computer gezet. Het dagboek geeft een overzicht van wat er in Beugen gebeurde tussen 1943 en 1945. En dan vooral in de periode waarin het Brabantse dorp veranderde in frontgebied. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland