Kalk strooien in de Oeffelter Meent.
Volledig scherm
Kalk strooien in de Oeffelter Meent. © Staatsbosbeheer

De tripmadam en het smoezelig sneeuwzwammetje houden wel van een beetje kalk

OEFFELT - In de Oeffelter Meent groeien allerlei bijzondere planten, maar die hebben het wel moeilijk. Door deze dagen kalk te strooien probeert Staatsbosbeheer ze te behouden.

Zwartwordende wasplaat. Ook te zien in de Oeffelter Meent.
Volledig scherm
Zwartwordende wasplaat. Ook te zien in de Oeffelter Meent.

Het gaat om soorten als grote tijm, zacht vetkruid en overblijvende hardbloem, maar je kunt in het natuurgebied ook voorjaarsganzerik en lathyruswikke tegenkomen. Je komt ze in de rest van het Maasheggengebied bijna niet tegen. Ooit bloeide de tripmadam er ook, maar die lijkt voorgoed te zijn verdwenen.

De Oeffelter Meent is een Natura 2000-gebied. Het is stroomdalgrasland, waar de Maas vroeger vrij spel had. Nu er minder overstromingen zijn, wordt minder kalkrijk slib afgezet. Dat wordt nu min of meer aangevuld.

Daar profiteren trouwens ook mossen en paddenstoelen van, zoals het papegaaizwammetje, de zwartwordende wasplaat, heidesatijnzwam en het smoezelig sneeuwzwammetje.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland