Volledig scherm
Bos bij Boxmeer staat vol met rook na weer een brand. © SK-Media

Deel bosbranden regio Boxmeer mogelijk aangestoken, extra toezicht in de bossen

BOXMEER/SAMBEEK - Een deel van de bosbranden dit Paasweekeinde in de regio Boxmeer zijn zeer waarschijnlijk aangestoken.

Dat zegt een woordvoerder van de politie Oost-Brabant desgevraagd. Het gaat om de bosbrand aan de Sportlaan in Boxmeer (Brestbos) zondag en de bosbrand aan de Sambeekseweg in Sambeek (gebied Schraalzand) zaterdag.

Getuigen

,,Hier houden we nadrukkelijk rekening met brandstichting, omdat er meerdere vuurhaarden zijn aangetroffen in het gebied’’, aldus de politiewoordvoerder. De politie heeft nog niemand kunnen oppakken voor deze bosbranden. ,,Getuigen zijn welkom. Het is heel goed mogelijk dat mensen verdachte zaken hebben gezien. Het was immers mooi weer en veel mensen waren buiten.’’

In de bossen bij Boxmeer geldt nu ‘verscherpt toezicht’. Dit betekent dat agenten en boa’s (bijzonder opsporingsambtenaren) extra surveilleren. Een deel van het Brestbos, nabij de sportvelden van Boxmeer, stond ook vrijdagmiddag in brand. Tot nu toe gaat de politie bij die natuurbrand niet uit van brandstichting, omdat hiervoor geen sporen zijn aangetroffen.

Quote

Het is heel goed mogelijk dat mensen verdachte zaken hebben gezien. Het was immers mooi weer en veel mensen waren buiten

Politiewoordvoerder

Rook op A73

De brand zaterdagmiddag aan de Sambeeksedijk in Sambeek, nabij de hondensportvereniging, ging met veel rookontwikkeling gepaard. Zoveel, dat verkeer op de nabijgelegen snelweg A73 aan het begin van de avond even in ‘de mist’ reed.

Zaterdag moesten ook de korpsen van Vierlingsbeek en Sint Anthonis uitrukken voor een bosbrandje aan de Vennenweg in Maashees. Hun collega’s van de korpsen uit Oeffelt en Haps moesten diezelfde middag op hun beurt handelend optreden bij een grote bermbrand langs het spoor van de Maaslijn aan de Hertraksestraat in Sint Agatha.

Ambulances

Uit voorzorg werden bij de verschillende branden dit Paasweekeinde ambulances opgeroepen om eventuele gewonden te kunnen vervoeren. Maar de inzet van de ziekenwagens bleek niet nodig, omdat er geen gewonden zijn gevallen.

Door de verschillende natuurbranden de voorbije dagen in de regio Boxmeer is ruim 5 hectare aan bos in vlammen opgegaan. De grootste brand omvatte een gebied van 200 bij 200 meter. Om alle branden te bestrijden zijn meer dan honderd brandweerlieden ingezet.

Droogte

Sinds afgelopen vrijdag geldt ook voor het Land van Cuijk als een van de laatste gebieden in Brabant een verhoogd risico op bos- en bermbranden als gevolg van de aanhoudende droogte. 

Een woordvoerder van de brandweer Brabant Noord: ,,Aan het begin van droge en zonnige periodes zie je vaker wat meer bos- en bermbrandjes. Een bos gaat natuurlijk nooit uit zichzelf branden. Dat kan ook met onzorgvuldig gedrag van mensen te maken hebben. Daarom roepen we mensen ook op om alert te zijn en niks te laten rondslingeren. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met sigarettenpeuken.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland