Deze man bouwde een F16-cockpit in zijn huis in Boxmeer, inclusief de schietstoelhendel

videoBOXMEER - Felix Gayet (60) uit Boxmeer bouwde de cockpit van een F16 exact na. Zelfs straaljagerpiloten komen bij hem langs om in zijn flight simulator luchtgevechten te voeren. De simulator zal ook te zien zijn tijdens de Luchtmachtdagen in Volkel.

Volledig scherm
Felix Gayet bouwde in vier jaar tijd de cockpit van een F-16 na. © Ed van Alem

Gayet werkt doordeweeks als gitaardocent. In zijn vrije tijd houdt hij er een bijzondere hobby op na. ,,Ik heb een scheikunde-analistenstudie en een elektronicastudie gedaan. Ik wilde kijken of het met mijn kennis mogelijk was om een F16 flight simulator te bouwen. Buiten het feit dat de schaal één op één moest zijn, moesten ook alle schakelaartjes, instrumenten en displays aanwezig zijn, en écht werken.”

Zelfs sensoren die ervoor zorgen dat het vliegtuig gaat trillen in bochten en bij het opstijgen, en landen zijn aanwezig. ,,Om het allemaal nog realistischer te maken zit er in mijn headset een trackIR. Daardoor weet het systeem perfect waar ik naartoe kijk. Draai ik mijn hoofd naar links dan gaat het scherm ook mee.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland