Volledig scherm
PREMIUM
Toegangspasje van J. Lamers uit Boxmeer, lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. © eigen foto

Een salvo kogels uit een stengun over je hoofd

Bevrijding Stap Voor StapAflevering 15. In Bevrijding Stap Voor Stap zoekt Geurt Franzen naar de verhalen en gebeurtenissen uit de periode september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting, maar zware beproevingen moest ondergaan. Vandaag: evacués die even terug naar huis willen.

De spoorlijn is de grens. Het gebied ten oosten daarvan is te gevaarlijk. Er liggen mijnen, er komen granaten neer en er sluipen Duitse soldaten rond. Alle inwoners zijn geëvacueerd, op een handvol mensen na in elk dorp. Die hebben een pasje gekregen en mogen blijven om klusjes uit te voeren.

Je snapt wel dat wie in een dorp aan de westkant geëvacueerd zit, graag eens wil kijken hoe het eruitziet in zijn dorp. Hoe is je huis eraan toe? Stáát het er nog wel? Toen je verplicht werd geëvacueerd, kreeg je de opdracht al je spullen zoveel mogelijk in één kamer op te bergen die af te sluiten was. Maar liggen je spulletjes daar nog wel?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland