Vrachtwagens mogen niet meer over de brug naar woonzorgcentrum Sint Anna. Het gevolg van overactieve bevers.
Volledig scherm
Vrachtwagens mogen niet meer over de brug naar woonzorgcentrum Sint Anna. Het gevolg van overactieve bevers. © Ed van Alem

Erfgoed Julie Postel: ‘Bevers in Boxmeer zijn kennelijk belangrijker dan 180 ouderen’

BOXMEER - Bevers hebben grond weggegraven bij de brug die leidt naar het Boxmeerse woonzorgcentrum Sint Anna op het terrein van de Zusters van Julie Postel in Boxmeer. Het gevolg: vrachtwagens kunnen de brug niet meer over, waardoor de bevoorrading van zorgcentrum lastig is. Een oplossing op korte termijn lijkt niet in zicht. 

Tot ergernis van Kees Swaanen, directeur/bestuurder van Erfgoed Julie Postel die zich afvraagt of brandweerwagens wel het terrein op kunnen mocht er brand uitbreken. ,,De bever, een beschermd dier,  wordt belangrijker gevonden dan de 180 mensen die op het terrein wonen.”

Sinds de winter

Het probleem speelt al sinds afgelopen winter. Er ontstond plotseling een gat van een meter bij een meter. ,,Twee meter diep.” Het gevolg van droogte met daarop een flinke bui die het zand had weggespoeld, was de veronderstelling. Herstel volgde. ,,Maar acht weken later hadden we precies hetzelfde.’’

Bevers bleken de boosdoeners. Swaanen kaartte het probleem bij ‘de instanties’ aan maar krijgt het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Inmiddels ligt er bij faunabeheer een aanvraag voor een vergunning om het dier weg te krijgen, maar zijn we wel een half jaar verder. En dan nog is die vergunning niet afgegeven.

Rolcontainers

Vrachtwagenchauffeurs stoppen nu al maanden voor de brug. Met rolcontainers worden de spullen vervolgens naar Sint Anna gebracht. ,,Wij moeten ons aanpassen aan de bevers”, zegt Swaanen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland