Volledig scherm
René Meulensteen op het voetbalveld van VIOS’38 in Beugen. © Pro Shots

Ferguson feliciteert Meulensteen direct met baan bij Australische bond

BEUGEN/WILMSLOW - René Meulensteen gaat aan de slag bij de Australische voetbalbond. De 54-jarige trainer uit het Beugen is de komende vier jaar de assistent van bondscoach Graham Arnold.

Over een droombaan spreekt Meulensteen niet. Daar is de voormalig rechterhand van Sir Alex Ferguson bij Manchester United gewoon te nuchter voor. Maar tussen de regels blijkt de trots.

,,Ik heb altijd al de ambitie gehad om een nationale ploeg te trainen”, zegt hij vanuit zijn Engelse woonplaats Wilmslow.

Half jaar contact

Volledig scherm
René Meulensteen (links) op het trainingsveld met Sir Alex Ferguson, in zijn tijd als assistent van de Engelse grootmacht Manchester United. © AFP

Al ruim een halfjaar is Meulensteen bezig met zijn nieuwe job. Achter de schermen weliswaar. ,,Omdat het WK nog moest komen, hebben we dit niet in de media gebracht. Maar ik sta al sinds januari in contact met de bond. Vlak nadat ik benaderd ben door Graham, die bij Manchester United stage heeft gelopen voor zijn trainerscursus. We hebben daarna contact gehouden. Hij komt bij mij omdat ik weet hoe het in de top werkt en in Europa de vinger aan de pols kan houden.”

Deze baan past bij hem, stelt Meulensteen. ,,Australië slaat een andere koers in. Jeugd moet worden ingebracht, aanvallend spel en creativiteit toegevoegd. Dat proces moeten we begeleiden. Daar krijgen we ook de tijd voor. Van de Asian Cup in 2019, de Olympische Spelen in 2020 tot het WK in 2022. De waan van de dag regeert hier niet, zoals zo vaak tegenwoordig in het profvoetbal (Meulensteen werd zelf binnen een jaar ontslagen bij Fulham en Maccabi Haifa, DP). Ik kan bij Australië werken aan stabiliteit. Dat heb ik twaalf jaar gedaan bij United.”

Berichtje Ferguson

Zo was hij zes seizoenen de rechterhand van Ferguson bij United. ,,De mooiste gelukswens kreeg ik van hem, van de baas zelf. Hij sprak ook over de ongelooflijke topsportmentaliteit van de Australiërs. Daar heb ik over gesproken met Bert van Marwijk (de vorige bondscoach van Australië, DP). Ik ben erg benieuwd, heb er echt zin in. Dinsdag vlieg ik naar Japan om de Onder-20 aan het werk te zien, vervolgens reis ik door naar Sydney voor een trainingskamp met het team onder 23 jaar en daarna zit ik met de nationale ploeg in Europa.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland