Geen vermoeden van brandstichting bij grote brand caravanstalling Oeffelt

UPDATE/VIDEOOEFFELT - Aan de Dorpsstraat in Oeffelt is vrijdagochtend brand uitgebroken in Caravanstalling Oeffelt, waarschijnlijk de grootste stalling in de wijde regio met 1000 plekken. Er stonden op dat moment 750 caravans, campers en oldtimers in twee loodsen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn alle daar gestalde campers gered van de vuurzee. 

Die campers stonden in de voorste loods van het bedrijf, die gespaard is gebleven. Een andere loods, groter dan de eerste, is volledig verwoest. Onduidelijk is hoeveel caravans en oldtimers door het vuur zijn getroffen. Er vielen geen gewonden.

Bewoners van Oeffelt en omgeving is via een NL-Alert gevraagd om uit de rook te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. Een tweede NL-Alert later op de ochtend meldt dat roetdeeltjes en -vlokken die in de omgeving zijn neergekomen met water en zeep te verwijderen zijn. Asbest is er niet vrijgekomen. 

Het verwijderen van roetdeeltjes wordt door de gemeente Boxmeer aangeraden, met name van auto's, omdat ze de lak kunnen beschadigen.

Aan de Dorpsstraat in Oeffelt is vrijdagochtend brand uitgebroken in een loods.
Volledig scherm
Aan de Dorpsstraat in Oeffelt is vrijdagochtend brand uitgebroken in een loods. © SK-Media

Geen direct gevaar

Uit metingen van de brandweer blijkt inmiddels dat ‘de concentraties stoffen die zijn vrijgekomen geen direct gevaar opleveren voor de volksgezondheid’. Maar rook is altijd ongezond, vult de brandweer daar op aan.

Het vuur was ongeveer 2,5 uur na het uitbreken van de brand onder controle. De brandweer heeft de tweede hal gecontroleerd laten uitbranden. Rond 12.00 uur werd het sein brand meester gegeven. 

Dorpsstraat afgesloten voor verkeer

Een flink donkere rookpluim trok vanochtend richting St. Agatha en Cuijk. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid waarschuwt dat ook in die regio, en dan met name in de regio Nijmegen, een brandlucht kan hangen.

Brandweer aan het werk om het vuur in Caravanstalling Oeffelt onder controle te krijgen.
Volledig scherm
Brandweer aan het werk om het vuur in Caravanstalling Oeffelt onder controle te krijgen. © DG

De hulpdiensten vragen mensen om uit de buurt van de loods te blijven om zo hulpverleners de ruimte te geven. 

Tijdens de brand zijn knallen gehoord van gasflessen. Dat leek rond 09.15 enigszins voorbij.

De straten rondom de Dorpsstraat zijn afgesloten voor verkeer, nog tot zeker aan het eind van de middag, laat een politiewoordvoerder weten. Verkeer wordt omgeleid. De N264, die vanuit Oeffelt naar de snelweg A73 leidt, is gewoon open.

‘Het is mijn kindje’

Een van de brand in Oeffelt verloren gegane oldtimers.
Volledig scherm
Een van de brand in Oeffelt verloren gegane oldtimers. © Eigen foto

Anne van Buuren uit Gennep staat er 's ochtends even na 09.00 uur bij te huilen. Ze weet dan nog niet of haar 47-jaar oude klapcaravan de vuurzee heeft overleefd. ,,Het is mijn kindje’’, zegt ze. ,,We gingen er toen ik klein was al mee op vakantie. Ik heb hem overgenomen.’’ Haar partner René Sanders bevestigt dat. ,,Hij heeft megaveel waarde. 100.000 euro maakt dit nog niet goed. Hij betekent alles voor ons.’’ Sanders knapte er zelf veel aan op, samen reden ze er elk jaar mee naar België.

Ruim een uur later zijn er tranen van vreugde. Sanders heeft een kijkje kunnen nemen en heeft gezien dat de oude klapcaravan gespaard is gebleven.

Voor Linda van den Woldenberg uit Sambeek is nog onduidelijk hoe het met haar vouwwagen is. ,Ik zou gaan sporten in Beugen en kreeg een appje van vrienden dat er wat aan de hand was in de stalling. Ik ben meteen doorgereden. Ik hoop dat er wat van over is. Volgend jaar willen we er weer mee naar Pinkpop.’’

Volgens buurtbewoner Henrie Wolfs, die vanochtend de sirenes hoorde en is gaan kijken, stond er vorige week nog een rij campers te wachten voor de stalling, teruggebracht na de herfstvakantie.

Grip 1

De brand in de enorme caravanstalling werd rond 08.00 uur ontdekt. Verschillende brandweerkorpsen zijn opgeroepen om het vuur te bedwingen. Al vrij snel daarna is opgeschaald naar grip 1. Dat was nodig om de communicatie tussen verschillende hulpdiensten als politie, brandweer en medische zorg goed te laten verlopen.

Later op de ochtend kwam ook burgemeester Karel van Soest van Boxmeer ter plaatse om zich te laten informeren.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, net zo min als over de schade. Wel heeft de politie laten weten dat er geen reden is om uit te gaan brandstichting. Het verdere onderzoek naar de brand wordt overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij.

Uit de voorwaarden van de stalling blijkt dat mensen die hun caravan of camper er stallen zelf verantwoordelijk zijn voor verzekering van hun ‘object’. Bij verlies of schade tijdens het stallen aanvaardt de verhuurder van de stalling geen aansprakelijkheid. 

Woningbouw

Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxmeer is de eigenaar van de caravanstalling in overleg met een projectontwikkelaar om op de plek van de stalling, ooit een champignonkwekerij, woningbouw te plegen. Die gesprekken zijn nog in een pril stadium.

Een grote rookpluim stijgt op van Caravanstalling Oeffelt.
Volledig scherm
Een grote rookpluim stijgt op van Caravanstalling Oeffelt. © Pieter Graat
Brand in een grote caravanstalling in Oeffelt.
Volledig scherm
Brand in een grote caravanstalling in Oeffelt. © DG

Maasland