Volledig scherm
Een voorbeeld van led-lantaarnpalen. © Aad Hogenboom

Groene lantaarnpalen in Holthees als oplossing voor afgelegen plekken

HOLTHEES  - Op de Makkenweg in Holthees zijn vier lantaarnpalen met zonnepanelen neergezet. Ze zijn door de gemeente Boxmeer geplaatst op verzoek van de dorpsraad, de weg was eerst erg donker. 

Hoewel de palen een stuk duurder zijn dan reguliere palen was dit, volgens de gemeente, de goedkoopste oplossing. 

De masten zijn volledig zelfvoorzienend. De opgewekte elektriciteit kan worden opgeslagen in accu’s waardoor de lampen ’s nachts kunnen schijnen. Maar het feit dat de lantaarnpaal groen is, is slechts een mooie bijkomstigheid. De focus ligt op de kostenbesparende aard. 

Uiteindelijk goedkoper

Per stuk kosten de speciale palen tussen de vier- en vijfduizend euro. Een stuk duurder dan 1.500 euro die je betaalt voor een gewone lantaarn. Toch was deze oplossing uiteindelijk goedkoper, zegt een woordvoerder van de gemeente Boxmeer. ,,De locatie in Holthees ligt erg afgelegen. Voor een normale paal moesten er leidingen en kabels worden aangelegd, want die liggen er nu nog niet. Dat was fors duurder uitgevallen. Daarnaast wordt er natuurlijk ook bespaard op de elektriciteit.” 

Tot nu is de gemeente positief over de palen. Mochten de milieuvriendelijke palen blijven bevallen dan kan het concept ook worden uitgerold naar andere, vergelijkbare plekken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Opgepakte YouTuber Ties laat van zich horen: ‘Ineens was mijn pasfoto op de Amerikaanse tv’

    Opgepakte YouTuber Ties laat van zich horen: ‘Ineens was mijn pasfoto op de Amerikaan­se tv’

    YouTuber Ties Granzier (20), die afgelopen dinsdag in Amerika werd opgepakt omdat hij het militaire terrein Area 51 op wilde, is compleet overrompeld door zijn arrestatie. Dat vertelt hij zuchtend in een nieuwe video op zijn YouTube-kanaal. Ondanks alles heeft hij vertrouwen in een goede afloop. ‘Het is niet te beschrijven wat er gebeurd is. Ik kan het niet in woorden omschrijven.’

Maasland