Volledig scherm
Ter illustratie. © Theo Peeters

Grote gemeente Land van Cuijk stap dichterbij

SINT ANTHONIS - Met aannemen van een herindelingsontwerp is de fusie tussen de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis, per 1 januari 2022, weer een stapje dichterbij gekomen. Het is een formele stap, want met het aannemen van dit ontwerp, wordt het wettelijke traject naar fusie in gang gezet.

Maandag namen de drie colleges van B en W het plan aan. Het beschrijft de procedure die gemeenten moeten volgen bij een gemeentelijke herindeling.

In dat document zijn de uitgangspunten voor de nieuwe gemeente beschreven. Ook bevat het herindelingsontwerp de visie op de toekomst, die is opgesteld met betrokkenheid van inwoners, ondernemers en organisaties uit de 25 dorpen van de nieuwe gemeente.

Op 28 oktober moeten de drie betrokken gemeenteraden het ontwerp nog aannemen. Dat is een moment waarop de herindeling nog zou kunnen afketsen wanneer een van de drie raden het plan afwijst.

Oproep LPG

Dat is waar de LPG in Grave stiekem op hoopt. De Graafse coalitiepartij riep maandag in een persbericht de gemeenteraad van Cuijk op om te kijken of een herindeling van Cuijk met Grave en Mill niet een betere keus zou zijn. Mill en Grave hebben immers gekozen om niet op te willen gaan in een grote gemeente Land van Cuijk met vijf gemeenten.

Burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk zei dat ,,bij wijze van spreken tot de dag voordat de Eerste Kamer een fusie nog kan afketsen. ,,Maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet.”

Acht weken

Nadat de gemeenteraden op 28 oktober het herindelingsontwerp hebben aangenomen, kunnen tot acht weken daarna nog zienswijzen worden ingediend. ,,Dat zou kunnen zijn dat Mill en Grave kiezen om alsnog aan te haken”, zei Karel Van Soest, burgemeester van Boxmeer,maandag.

  1. Een gek gezicht: zes tankstations op paar kilometer van elkaar in een klein dorp
    PREMIUM

    Een gek gezicht: zes tankstati­ons op paar kilometer van elkaar in een klein dorp

    HAPS - Het is een gek gezicht in Haps. Op het bedrijventerrein Laarakker is kortgeleden het Greenpoint tankstation geopend en pal er naast wordt al driftig gebouwd aan een gloednieuwe Tango. Terwijl aan de overkant van de weg een BP zit en op een steenworp afstand aan de A73 twee grote tankstations zitten, een Total en een Shell. En of het niet genoeg is, is aan de Kalkhofseweg ook nog een pompstation gevestigd. Zes pompstations op een paar kilometer van elkaar.

Maasland