Hannie had bij de opening van ‘Museum in het Donker’ nog wel een wens: ze wilde graag in een jeep zitten van een Engelse soldaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Hannie had bij de opening van ‘Museum in het Donker’ nog wel een wens: ze wilde graag in een jeep zitten van een Engelse soldaat. © Ed van Alem

Hannie was 8 tijdens de Slag van Overloon in 1944 en nu pas luisteren mensen naar haar verhaal

OVERLOON - ,,Niemand geloofde me. Zelfs in het ziekenhuis met een scherf in mijn been geloofde ze me niet.’’ Hannie Schoofs-Cremers was pas 8 jaar toen Overloon in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. 

Voor eeuwig getraumatiseerd wilde niemand naar haar luisteren. Dat is nu wel anders. Bezoekers komen speciaal naar het Oorlogsmuseum in Overloon om haar verhaal te horen. 

Oma?

Quote

We moesten met de armen omhoog staan, klaar om doodgescho­ten te worden.

Hannie Schoofs-Cremers, Hoofdpersoon uit de tentoonstelling ‘Museum in het Donker’

,,Oma mag ik uw handtekening?’’ ,,Oma wat een mooi verhaal.’’ ,,Oma wat kunt u goed vertellen.’’ Hannie Schoofs-Cremers (83) uit Vierlingsbeek kan niet meer anoniem door het Oorlogsmuseum in Overloon lopen. Ze wordt verschillende keren aangesproken en vaak liefkozend oma genoemd. Hannie moet er om lachen. 

Haar echte kleinzoon Luuk is de aanstichter van deze populariteit. Hij werkt in het museum en speciaal voor ‘Museum in het Donker’ interviewde hij zijn oma. Zij is één van de drie waargebeurde verhaallijnen tijdens de speciale tentoonstelling, met als thema: de Slag bij Overloon. ,,Ik heb het verhaal zo vaak aan Luuk verteld. Hij moest direct aan mij denken.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland