Volledig scherm
Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. © DG

Hoe zit dat met het Maasziekenhuis in Boxmeer? ‘Keuzevrijheid en meer patiënten ontvangen, gaan prima samen’

5 vragen overBOXMEER - Het noodlijdende Maasziekenhuis Pantein gaat, werd vlak voor Pasen bekend, nog meer samenwerken met het Radboudumc en de Maartenskliniek. In Boxmeer moeten meer patiënten behandeld worden. Dus verhuizen ‘de meer veelvoorkomende en de minder complexe ziekenhuisbehandelingen’ van het Radboudumc naar Boxmeer. 

Dat moet wel, wil het Maasziekenhuis financieel het hoofd boven water kunnen houden. Minister Bruno Bruins steekt ‘Boxmeer’ niet voor niks met 10 miljoen euro de helpende hand toe. 

1. Ik woon in het verspreidingsgebied (Land van Cuijk en Noord-Limburg) van Maasziekenhuis Pantein. Ben ik nou verplicht om me te laten behandelen in het ziekenhuis aan de A77? 
Nee. De keuzevrijheid van de patiënt staat voorop. Zegt ook Pauline Terwijn, de hoogste bestuurder van Pantein.

Dus als je naar het Radboudumc wilt, omdat ‘je daar al je hele leven komt’, zoals een lezer het op de website van De Gelderlander  verwoordde, dan kan dat. Idem als je vanwege medische redenen een bepaalde arts hebt in Nijmegen waar je al langere tijd behandeld wordt. 

2. Laten we het voorbeeld van een blindedarmontsteking nemen. In welk ziekenhuis beland ik dan?
Voor problemen met je blindedarm die ‘academische expertise’ vereist, word je sowieso behandeld in het academische Radboudziekenhuis. Wordt er ‘een reguliere operatie’ verwacht, kan die prima, aldus Pantein, in een algemeen ziekenhuis als het Maasziekenhuis gedaan worden. Heb je hiervoor in eerste instantie bij het Radboudumc aangeklopt, wordt dit met de patiënt ‘besproken en overlegd’.  

3. Zijn er stiekem niet toch spelregels?
Er zijn nieuwe afspraken gemaakt. Belangrijk is, zeggen zowel Pantein als het Radboud, dat de juiste zorg op de juiste plek gebeurt. Een woordvoerster van Pantein: ,,In een academisch ziekenhuis als het nodig is en dichtbij huis in een algemeen ziekenhuis als dat kan.’’

4. Wat moet ik voortaan doen als ik ‘mijn’ Maasziekenhuis nog lekker lang dichtbij huis wil hebben?
Je daar zoveel mogelijk laten helpen als het ook maar even kan. Ook als je net een keer wat minder fijn behandeld bent. Hoef je ook niet ver te reizen.   

5. Staat dat niet op gespannen voet met elkaar, die keuzevrijheid en het overeind houden van het kleine ziekenhuis? 
Keuzevrijheid en toch meer patiënten ontvangen, gaan prima samen, zegt Pantein. De toekomst zal het leren.

Poll

Ik laat me zo vaak mogelijk helpen in het Maasziekenhuis in Boxmeer, als ik er zo voor zorg dat het ziekenhuis behouden blijft.

  • Eens (65%)
  • Oneens (35%)
1132 stemmen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland