Eric Lamers (r) met Emiel Anssems (l) en Theo Bakker op tussen de koeien van de Schutkooi in Vortum-Mullem.
Volledig scherm
PREMIUM
Eric Lamers (r) met Emiel Anssems (l) en Theo Bakker op tussen de koeien van de Schutkooi in Vortum-Mullem. © Ed van Alem

Hoezo: boeren en natuur gaan niet samen? Dit experiment in de Maasheggen moet het tegendeel bewijzen

VORTUM-MULLEM - Wat zou dat tof zijn, denken mensen soms: ruige weilanden vol grazende koeien in plaats van platgespoten biljartlakens. Maar hoe kan een boerenbedrijf overleven inclusief natuur? Een landelijk experiment begint nu in Vortum.

3 reacties

 • Loet

  2 maanden geleden
  We weten het, maar het partijkartel, incl CDA en VVD heeft besloten dat de boeren weg moeten. Dus nu gaan door Europa gesubsidieerde inefficiënte boeren uit de Oekraïne het werk van onze goedwillende boeren overnemen met aĺle dramatische stikstofgevolgen voor die landen. Zo is de planning.En maar reizen met dat vee. Zo gaat alles naar de klote. Rutte is al weer bijna herverkozen.
 • Uut Boxminder

  3 maanden geleden
  Tuurlijk is dat mooi, koeien in de natuur. Ik denk dat meer boeren dat wel zouden willen. Alleen is de opbrengst van de melk veel te laag om bijv. biodiversiteit of akkerranden te creeeren. Dit gaat namelijk van de efficientie en kost de boer extra geld.
 • ikke

  3 maanden geleden
  Tja, onze (r)overheid zorgt ervoor dat de grond verschraalt, want de bemestingsnormen zijn veel te laag...! Een voorbeeld: een goed gewas snijmais onttrekt 90 kg fosfaat per ha uit de grond, en de boer mag maar 40 kg fosfaat op deze grond bemesten...! Hoe komt het toch dat de grond verschraalt...! Als we hetzelfde zouden doen met de topsporters van Nederland, dan hadden we er over 5 jaar geen een meer...! Of dit de verborgen agenda van de politiek is voor de landbouw??? We hebben 1 miljoen huizen nodig en die moeten op landbouwgrond gebouwd worden, dat is een ding wat zeker is....
 1. Hyperambitieus plan voor vijf a zes nieuwe dorpen in de Peel: ‘Een droom moet je een keer beginnen’
  PREMIUM

  Hyperambi­ti­eus plan voor vijf a zes nieuwe dorpen in de Peel: ‘Een droom moet je een keer beginnen’

  ODILIAPEEL/MILHEEZE - Het is een hyperambitieus plan, maar daarmee niet minder serieus: het stichten van vijf a zes natuurdorpen in de Peel, ter grootte van 500 tot 600 hectare met plek voor drie- a vierduizend inwoners en duurzame landbouw. Zeg maar Venhorst of Odiliapeel 2.0. Het komt uit de koker van Zeelander Jan Ottens. Die realiseerde al eerder mooie, kleinschaligere projecten in de regio.
 2. Lastige asielzoeker krijgt het steeds lastiger: ‘Strenge aanpak begint te werken’
  PREMIUM

  Lastige asielzoe­ker krijgt het steeds lastiger: ‘Strenge aanpak begint te werken’

  OVERLOON / GRAVE - Overlast en agressie in de bus naar Grave, vernielingen in Stevensbeek, winkeldiefstallen in de supermarkt, vechtpartijen bij de azc’s en een gewelddadige inbraak in Overloon: 2020 kende in deze regio weer de nodige incidenten waarbij asielzoekers betrokken waren. Maar komend jaar zal het beter gaan, zo belooft ketenmarinier Jur Verbeek, in Zuid- en Midden-Nederland betrokken bij de aanpak van de ernstigste overlastplegers.
 1. Zwaar ongeluk: bestuurder PostNL-busje aangehouden
  Play

  Zwaar ongeluk: bestuurder Post­NL-bus­je aangehou­den

 2. Brandweer in de regio druk met schade door storm
  Play

  Brandweer in de regio druk met schade door storm

Maasland