Volledig scherm
Politie bij het AZC in Overloon na het incident met de Syriër. © AS Media

Hof: celstraf voor agressieve Syriër in AZC Overloon

OVERLOON - De Syriër die in mei 2016 met een ijzeren bak een kantoor van het asielzoekerscentrum in Overloon probeerde binnen te dringen, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf.

Het gerechtshof in Den Bosch legde een gevangenisstraf van zes maanden waarvan drie voorwaardelijk op. Dat was fors hoger dan de drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk, die de rechtbank in eerste instantie oplegde. De Syriër (27) was in hoger beroep gegaan, omdat hij de straf te zwaar vond.

Het Hof wees echter op het 'gewelddadig karakter' van de bedreigingen. Die hadden geleid 'tot gevoelens van angst en onveiligheid' bij de betrokken politieambtenaren en de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het Hof vond dat de ernst van het feit onvoldoende tot uitdrukking kwam in het rechtbankvonnis en in de eis van het Openbaar Ministerie.

Ambulance

De Syriër meldde zich op 30 mei bij het COA en eiste op agressieve toon een tolk en een ambulance voor zijn vrouw. De medewerkers van het azc zeiden tegen hem dat hij zich wel wat respectvoller kon opstellen. De man pakte vervolgens een ijzeren bak en sloeg hiermee op de deur.

Gewaarschuwde agenten zagen de man met ontbloot bovenlichaam naast zijn vrouw staan. Zijn vrouw hield een baby in haar armen. De ruit van een deur was vernield en er lagen glasscherven op de grond. De Syriër schreeuwde luidkeels. Hij had een 20 centimeter lang stuk glas in zijn handen.

Glasscherf

Volgens de politie had de man zijn arm om zijn vrouw heengeslagen en hield hij het glas eerst bij zijn eigen hals om er even later rakelings mee langs het hoofd van de baby te gaan. Hij gooide de scherf uiteindelijk in de richting van de politiemensen waarna hij zichzelf verwondde met een mes.

Maasland