Hoogwater in Sambeek, bij de veerstoep.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoogwater in Sambeek, bij de veerstoep. © Ed van Alem

Hoogwater in de zomer een blijvertje: extreme regen komt in de toekomst tien tot vijftien keer vaker voor

Hoogwater in de zomer als gevolg van extreme regenval kan in de toekomst wel tien tot vijftien keer vaker voorkomen dan vroeger. Daarmee is ook de kans op overstromingen zoals in juli  veel groter, reden om nadere maatregelen te nemen.

14 reacties

 • Willem Zuidersteen

  1 jaar geleden
  Blijft toch mooi om de kortzichtigheid van mensen te zien. Vroeger had je dingen als zure regen en het gat in de ozonlaag, beide zeer schadelijke effecten. Door adequaat ingrijpen hebben we in korte tijd beide zaken volledig op kunnen lossen. Waarom moet er altijd tegengewerkt worden als het de eigen kennis overstijgt? Vertrouw eens op de kennis en kunde in onze wereld of lees je in als je het zo dramatisch vindt.
 • Jan Zomers

  1 jaar geleden
  Volgens deskundigen wordt per graad opwarming de kans op extreem weer 15% groter. Bij 2 graden opwarming heb je 30% meer kans op extreem regenval met overstroming. Energietransitie is niet het juiste middel - deskundigen zeggen dat het hierdoor warmer zal worden.
 • Martin Reekers

  1 jaar geleden
  @Marleen Verstraeten het gebeurd gewoon zeg je, beiden is mogelijk, wat kunnen we er aan doen? helemaal niks. Dus artikelen met angst gehalte 100 procent. En "denk er eens rustig over na". Hoezo belerend.? Het klimaat regelt zichzelf, wij hebben daar geen invloed op. Fijne avond.
 • Ceciel Buijser

  1 jaar geleden
  Lieve reaguurders, jullie kunnen nu wel lekker eigenwijs in ontkenningsstand gaan zitten en doen alsof er niks aan de hand is, of bang zijn dat de maatregelen de burger in de portemonnee gaan raken. Er is gewoonweg geen goed nieuws als het om het klimaat gaat. Of over de biodiversiteit. Word eens wakker. Weten jullie wat de schade was van de overstromingen in Duitsland, onlangs? Zo'n 30 miljard euro. Daar kun je veel klimaatmaatregelen van nemen. Niks doen kost ons uiteindelijk heel veel meer.
 • Frans van Raaij

  1 jaar geleden
  Dit is echt niet van deze tijd. In een ver verleden was Nederland een oerwoud, maar ook leefde we toen in een ijstijd. Er was totaal geen industrie geen auto's of vliegtuigen. Dus: helaas pindakaas, ook hier zijn de miljarden die we erin stoppen verspeeld geld! Het gebeurd gewoon, toen en nu ook weer.