Het Maasziekenhuis van Pantein in Beugen.
Volledig scherm
Het Maasziekenhuis van Pantein in Beugen. © Hai Voeten / De Gelderlander

Jaarlijks 2,5 miljoen voor in nood verkerend Maasziekenhuis

updateDEN HAAG - Er is een oplossing gevonden voor het in nood verkerende Maasziekenhuis Pantein in Beugen. Het ministerie van Volksgezondheid draagt tot en met 2022 jaarlijks 2,5 miljoen euro bij om het regionale ziekenhuis te behouden.

,,De unieke situatie waarin de Pantein Zorggroep zich thans bevindt, maakt in dit specifieke geval betrokkenheid van de overheid noodzakelijk om de continuïteit van zorg te garanderen”, schrijft minister Bruno Bruins aan de Kamer.

De instelling is onder meer in de problemen gekomen door ongunstige financiering van een nieuw onderkomen. Daarnaast viel de verkoop van het oude gebouw tegen. ,,Zonder maatregelen ontstaan er mogelijk later dit jaar al risico’s voor de continuïteit van de zorgverlening door het ziekenhuis”, aldus de minister.

Hij draagt bij aan de redding van het Maasziekenhuis omdat het een belangrijke aanbieder van zorg in de regio is. Het Maasziekenhuis is onderdeel van de Pantein Zorggroep. Als het ziekenhuis ten onder gaat, raakt dit ook andere zorgcentra van de groep.

45-minutennorm

Verder dreigde zonder steun sluiting van de afdelingen voor spoedeisende hulp en acute verloskunde. Als dat zou gebeuren dreigde de 45-minutennorm voor de beschikbaarheid van deze vormen van zorg voor de regio in gevaar te komen.

Bruins heeft afspraken gemaakt met de Pantein Zorggroep, zorgverzekeraars, het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek en de Rabobank om het ziekenhuis te behouden. Er is onder meer afgesproken dat het Maasziekenhuis de komende jaren ,,de meer veelvoorkomende en de minder complexe patiëntenzorg” van het Radboudumc in Nijmegen gaat overnemen.

Met de afspraken is volgens de minister ,,een stevig fundament” gelegd voor behoud van zorg in de regio. Eind vorig jaar zorgde het faillissement van ziekenhuis Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen voor ophef. Bruins kreeg toen het verwijt vanuit de Tweede Kamer de regie te weinig hebben gepakt.

Vertrouwen

Pantein-bestuursvoorzitter Pauline Terwijn is blij met de nieuwe afspraken. ,,Hieruit spreekt vertrouwen van alle partijen. Dat is erg prettig. Als klein ziekenhuis in een verzorgingsgebied van 130.000 inwoners kunnen we niet nog meer in de eigen kosten snijden.’’

Directeur Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ heeft er bij de minister op aangedrongen Pantein te helpen. ,,Regionale, kleine ziekenhuizen zijn ontzettend belangrijk voor goede zorg in een regio’’, aldus de oud-minister van Volksgezondheid. ,,We willen als zorgverzekeraars ook meer zorg verschuiven van de grote ziekenhuizen naar de kleinere. Dat staat los van de financiële problemen bij Pantein. Meerjarige contracten afsluiten en prijsaanpassingen helpen bij het stutten van kleinere ziekenhuizen.’’

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur ons een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland