Volledig scherm
Impressie van wat het had moeten worden: ‘Hansa Oncology Clinics’, een groot specialistisch kankerziekenhuis langs de A77 in Boxmeer. © EGM Architecten

Kankerziekenhuis Boxmeer: 6 ton terug voor nepdeal

BOXMEER - Ruim 6 ton aan btw terugvorderen van de belastingdienst voor een grondtransactie die in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden. Dat lukte initiatiefnemer Lex de Lange van het - nooit afgebouwde - kankerziekenhuis in Boxmeer.

Curator Saskia van Gessel, belast met de afwikkeling van de faillissementen van zes bv's en holdings van De Lange, rapporteert haar bevinding in een jongste versie van haar faillissementsverslagen.

Fraude
Zo krijgt de soap rond Hansa Oncology Clinics, dat een ultramodern, privaat gefinancierd oncologisch ziekenhuis had moeten worden, een steeds zwartere rand en stapelen de beschuldigingen van fraude zich op. De grondtransactie die nooit plaatsvond, betreft de verkoop van de bouwgrond (langs snelweg A77 naast het huidige Maasziekenhuis) van de gemeente Boxmeer aan De Lange voor 3,3 miljoen euro.

Aanbetaling
Daar werd in 2009 wel een intentie-overeenkomst voor getekend - De Lange deed zelfs een aanbetaling van 3 ton - maar wegens gebrek aan financierders kwam het nooit tot overdracht van de grond. Hoe De Lange erin slaagde de belastingdienst te misleiden, blijft onduidelijk. Volgens curator Van Gessel vroeg en kreeg De Lange in 2011 in totaal 611.387 ten onrechte aan btw terug van de fiscus.

Maasland