Volledig scherm
Bomenkap. Foto ter illustratie © 1Vandaag

Kap van bosje in Boxmeer stilgelegd door burgemeester na bezwaar omwonenden

BOXMEER - Het kappen van een bosje in Boxmeer-Zuid is door burgemeester Karel van Soest hoogstpersoonlijk stilgelegd. Een deel van de bomen was tegen de grond gegaan, tot grote verrassing van de omwonenden. Die hadden een dag eerder nog een brief gestuurd aan de gemeente om de kap te voorkomen.

Het bosje ligt tussen de Tapijt, Braamsluiper, Vlaamse Gaai en Bladkoninkje in de zuidelijkste wijk van Boxmeer, Op 27 november stuurden de omwonenden nog een brief naar de gemeente om de kap te voorkomen. De dagen voorafgaand hadden ze de voorbereidingen voor de kap van de bomen gezien. Maar die brief bleef zonder het gewenste resultaat. Een dag later werd de kettingzaag onverbiddelijk gehanteerd.

Op de plek van het bosje is de bouw van zestien woningen gepland. Alleen de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen voor die bouw is nog niet afgerond.

Niet kies

,,Ongehoord", zegt Geert Verstegen van de Milieuvereniging Land van Cuijk. ,,Wij hebben als milieuvereniging bezwaar ingediend tegen de bestemmingsplanwijziging. Dan is het op zijn zachtst gezegd niet kies om daarop vooruitlopend al met dergelijke werkzaamheden te beginnen. Misschien dat het juridisch allemaal wel klopt, maar dan doe je dit soort dingen niet op deze manier. Dat is een kwestie van hoe je met je burgers omgaat."

De briefschrijvers hadden in de zomer van de gemeente Boxmeer nog de toezegging gekregen dat er genoeg tijd was om bezwaar te maken tegen het vernietigen van het bosje. 'Het lijkt erop dat Nebuvast, dat de opdracht voor kap heeft gegeven, de indieners van bezwaren de mond wil snoeren.'

'Het kan niet zo zijn dat de belangen van een investeerder en eventuele toekomstige bewoners prevaleren boven die van de huidige bewoners', schrijven de omwonenden.

Serieus geluisterd

Hoewel het leed al deels was geschied, zijn de omwonenden blij dat burgemeester Van Soest vrijdagochtend heeft ingegrepen. ,,We zijn blij dat er nu serieus naar ons geluisterd wordt", reageren de omwonenden op de bemoeienis van Van Soest vrijdagochtend. ,,We hebben een prettig gesprek gehad en hebben een vervolggesprek gepland."

Volgens burgemeester Van Soest is het goed dat er even een time-out is genomen. ,,Er was wat ruis op de lijn en gelet op de sfeer die was ontstaan was het goed om het kappen van bomen even stil te leggen en de kou even uit te lucht te halen. We gaan met de projectleider en de omwonenden nu aan tafel om te kijken hoe het verder moet", aldus Van Soest.

Maasland