Volledig scherm
PREMIUM
Hans Kruit: ,,Ik zal nooit vragen: Is het vervelend? Maar: Doe ik je pijn?” © Ed van Alem

KNO-arts Hans Kruit: ‘Er is meer nodig dan kennis en kunde: je moet je inleven’

ons ziekenhuisBOXMEER/ NIJMEGEN - Het is een van de kleinste ziekenhuizen en werd gered van de ondergang: Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Hoe overleef je als bescheiden streekziekenhuis? Hoe belangrijk is de samenwerking met Radboudumc en Maartenskliniek? Wat beweegt de mensen die er werken? Deel 7: Hans Kruit, KNO-arts.

Vaak komen patiënten met, zoals ze het noemen, ‘een prop, een dik gevoel in de keel’. Meestal niks bijzonders, maar wel vervelend, zegt Hans Kruit. En dan kan hij als KNO-arts het bij de feiten houden, maar hij gaat altijd het gesprek aan: hoe is het met jou?

Want heeft de patiënt misschien figuurlijk een brok in de keel? Kropt hij zijn emotie op? Stress en emotionele problemen kunnen namelijk ook dat brok-in-de-keel-gevoel veroorzaken.

Zijn vak, zegt de specialist, gaat niet alleen over de keel of over de oren. ,,’Ja, goed’, zeggen mensen als je vraagt hoe het met ze gaat. Maar ik wil weten hoe het écht met ze is. Soms beginnen ze te huilen, doen ze hun verhaal. Luisteren is voldoende, je hoeft geen oplossing aan te reiken. Mensen voelen zich gezien en gaan met een iets beter gemoed weg.”

In zijn spreekkamer hangt een schilderij van een vroegere patiënte: een cadeautje voor de arts die haar op het spoor zette om haar hart te volgen en een aantal zaken in haar leven anders aan te pakken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Beugens familiebedrijf richtte in drie dagen een compleet asielzoekerscentrum in
    PREMIUM
    In Bedrijf

    Beugens familiebe­drijf richtte in drie dagen een compleet asielzoe­kers­cen­trum in

    BEUGEN - Opa Willie van Dijk begon met zijn vader in Beugen direct na de oorlog in een oude legertruck met een bodedienst. Van houten latjes hadden ze van de truck een heuse vrachtwagen gemaakt. Ze vervoerden pakketjes voor klanten. Een ouderwetse voorloper van wat nu een koerierdienst wordt genoemd. Vader Jan zette met zijn broer Toon het transportbedrijf voort onder de naam Van Dijk & Zonen.

Maasland