Volledig scherm
Werner Toonen haalt taxussnoeisel op in Boxmeer. © Ed van Alem

Laatste dagen voor de Taxus Taxi: inleveren van snoeisel kan tot en met vrijdag

BOXMEER - Tot vrijdag kan het nog, inleveren van het snoeisel van de taxusstruik. De taxusnaalden worden, nadat ze zijn gedroogd in Oss, gebruikt voor kankerremmende medicijnen. Gisteren reed de Taxus Taxi nog rond in Boxmeer. Taxus Taxi verwacht dit jaar de beoogde hoeveelheid snoeisel te hebben ingezameld. Afgelopen jaren lukte dat vanwege de droogte niet.

Na 23 augustus hoeft het niet meer. Dan neemt de hoeveelheid werkzame basisgrondstof in de taxusnaalden af, waardoor de taxus niet meer voldoende basisgrondstof bevat om verwerkt te kunnen worden in de chemotherapie. Het stofje in de naalden van de ‘Taxus Baccata’ is de basis voor Taxol en dat is een belangrijk bestandsdeel in chemokuren.

De stichting Taxus Taxi zamelde tussen juni en half augustus in Brabant, Gelderland en Limburg ongeveer 300.000 kilo taxussnoeisel in. Het is een hoeveelheid die volgens directeur en oprichter Werner Toonen van de Taxus Taxi goed is voor meer dan 2500 chemotherapieën. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland