Volledig scherm
Kunstenaar Gerry Jilesen begeleid kinderen die een graffitikunstwerk maken. © Theo Peeters

Legale graffiti in veilinghal van BVA in Boxmeer

BOXMEER - Graffiti op muren spuiten, in de regel krijg je dan de politie achter je aan, want dat mag natuurlijk niet zomaar. Maar voor de kinderen van De Bonckert in Boxmeer geldt dat niet. Die zijn onder begeleiding van kunstenaar Gerry Jilesen met spuitbussen aan de gang. Niet overal, maar op de muren van de veilinghal van BVA Auctions.

Het spuiten van de graffiti heeft te maken met een kunstproject van basisschool De Bonckert. ,,Het gaat om het project ‘Inrichten van je omgeving’. Wij zijn een voorstander van ervaringsgericht onderwijs. Het proces dat de kinderen daarbij doorlopen is belangrijk”, legt schooldirecteur Willy Rothof uit. 

Aan de slag met grote dozen

,,Nu gaat het erom hoe je je fantasie kan omzetten. Naar muziek, naar schilderen. Onze kinderen van de groepen een en twee wilden bijvoorbeeld huizen opknappen. Die zijn aan de slag gegaan met grote dozen. In de groepen drie en vier zijn ze op grote opgespannen doeken landschappen gaan maken met behulp van graffiti-technieken.”

En de leerlingen van de groepen zeven en acht zijn aan de slag gegaan met het maken van letters. Letters die ze nu gebruiken om de namen van de automerken mee op de muren te spuiten.

‘Je mag dromen’

Niet verwonderlijk dat is gekozen voor namen van automerken. In de veilinghal worden luxe auto’s geveild. ,,Het was eigenlijk de bedoeling dat het project maar vier maanden zou duren, maar inmiddels wordt dat door al het enthousiasme wel wat langer”, bekent ze. Het contact met kunstenaar Jilesen was zo gelegd. Hij is de broer van Rothof.

Quote

Wij zijn een voorstan­der van ervarings­ge­richt onderwijs

Willy Rothof, Directrice, De Bonckert

Kunstenaar Jilesen: ,,De kinderen mogen out of the box denken. ‘Je mag dromen’, zeg ik tegen hen. Ze hebben echt alles zelf verzonnen, de letters ontworpen, van klein naar groot en vandaag voor het eerst echt op de muur spuiten. Dit is eigenlijk de finishing touch.”

Op de muren

Britt Aben, een van de groep acht kinderen leeft zich helemaal uit op de muren van de hal. ,,Ik vind het wel leuk dat je hier gewoon op de muren mag spuiten”, is haar logische reactie.

Het kunstproject van De Bonckert mondt uit in een grote expositie op 21 juni.

Volledig scherm
Kunstenaar Gerry Jilesen begeleid kinderen die een graffiti kunstwerk maken. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland