Volledig scherm
Sambeek © Sambeeks Heem

Lokale historie leuk? In Sambeek wel

SAMBEEK - Hoe maak je lokale geschiedenis interessant? Sambeeks Heem maakt er ieder jaar weer een sport van dat voor elkaar te krijgen. Nu ligt er een bijzondere verjaardagskalender.

Kijk, het is natuurlijk wel aardig om te vertellen over die ene gebeurtenis op 8 maart 1824 ergens in Nederland of in de rest van de wereld. Maar is het niet veel leuker om te weten wat zich die dag in jouw eigen dorp afspeelde?

Komt ie: in Sambeek werd Frederik Bellman de eerste gemeentelijke schoorsteenveger. Kijk, dat zijn feitjes waarmee je op een verjaardagsfeestje voor de dag kunt komen. In Sambeek dan.

Daar kan je mee thuiskomen

Daar verschijnt dit weekend de verjaardagskalender van Sambeek, met ‘feiten en feitjes’ uit de Sambeekse geschiedenis. Sambeeks Heem komt ieder jaar met een uitgave die moet verrassen, die de geschiedenis levend en fris moet houden. Lag er vorig jaar een boekje met luchtfoto's, een jaar eerder werd een kleurboek uitgebracht.

En nu dus de kalender. Met af en toe toch vrij opvallende zaken. Natuurlijk,  je kunt als je je eigen naam op de verjaardagskalender invult, zo maar tussen de Sambeekse burgemeesters komen te staan. Maar de kalender is toch boeiender dan dat alleen. 

Quote

Veel mensen denken dat straatna­men heel oud zijn, maar dat is niet zo.

René Klaassen, Mede-samensteller

Sambeek krijgt verkeerslichten

12 januari 1978? Sambeek krijgt verkeerslichten. ,,Leuk hè", zegt mede-samensteller René Klaassen. Op de achterkant van iedere maand wordt uitleg gegeven. ,,Het weghalen van de verkeerslichten aan de Grotestraat was een van de eerste daden van SP-wethouder Emile Roemer. Toen waren ze al 15 jaar buiten gebruik.“

Over de Grotestraat - de doorgaande weg - gesproken. ,,Veel mensen denken dat straatnamen heel oud zijn, maar dat is niet zo.” Sambeek was vroeger - net als andere dorpen - in letters ingedeeld. ,,Mijn geboortehuis had nummer 120. Ik woonde op A120. Toen we verhuisden in 1954 kwam ik op Grotestraat 9 te wonen. In die tijd was er net sprake van een kantelpunt, de invoering van straatnamen.” 

Wie is die dode man?

Volledig scherm
Carnaval 1960. © Sambeeks Heem

Op 7 januari jarig? Kun je mooi vertellen dat op die dag in 1938 het Sambeeks volkslied voor het eerst klonk. Vier dagen later werd harmonie Semper Unitas opgericht, meldt de kalender. En op 28 februari 1960 ging Ruud Stiphout als eerste prins carnaval van het dorp aan de slag. 

Een minder goede dag  was 3 februari 1772: een onbekende man vriest dood in de Sambeekse Peel. ,,Bestuurders van Sambeek en Oploo zijn er nog samen gaan kijken om te bepalen in welke gemeente hij nou precies lag. De grens was door sneeuwval moeilijk te bepalen, maar hij bleek toch echt in Sambeek te liggen.”

Koning Willem II komt langs

Zonder foto’s geen kalender. Er zitten fraaie exemplaren tussen. Van een houten pontje dat plaats moet maken voor een stalen pont op 2 oktober 1926. Een ingekleurde oude foto. Een plaatje van koning Willem II die 27 juni 1841 een bezoek aan het dorp brengt.

En een advertentie van Abraham Boesnach, die in 1927 vanaf de kerktoren van Sambeek met een katrol met daaraan een riem aan een stalen kabel naar beneden zwiert. Voor de duidelijkheid: die riem heeft hij in zijn mond.

Jarig op 18 september? Dan kun je dat verhaal vertellen. 

De kalender is zaterdag en zonder onder de kerktoren verkrijgbaar tijdens het Sint Jansweekend

Volledig scherm
Koning Willem II. © Sambeeks Heem
Volledig scherm
© Sambeeks Heem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland