Volledig scherm
De uitbreiding bij Havens valt niet lekker, bij een aantal buurtbewoners. © Theo Peeters

‘Maashees wordt dorp in de schaduw van Havens’

MAASHEES - Een geplande uitbreiding van veevoederbedrijf Havens in Maashees is niet goed gevallen bij een tiental omwonenden van de fabriek. Dat het bedrijf als buurman onaangekondigd de opslagsilo fors verhoogd en een kolossalere uitstraling geeft, vinden ze niet kunnen. Bij de provincie Noord-Brabant, die de vergunning ervoor moet afgeven,  hebben ze bezwaar gemaakt. 

In juli merkte een paar bewoners al dat er iets gebeurde op het terrein aan de Monseigneur Geurtsstraat. Een machine op het terrein veroorzaakte flinke trillingen bij woningen in de buurt. ,,Dat was best heftig", zegt een woordvoerder van de bewoners.  ,,Ik wist niet wat er aan de hand was tot ik een kraan zag staan bij Havens. ,,Er werd gewerkt om oude pijlers van de damwand kapot te trillen. Die wand zou verplaatst worden.” De klus zou twee dagen duren. ,,Maar duurde tot half oktober.”

Late info

In de tussentijd kregen de bewoners wel een brief. Half september. Met daarin de melding dat er gewerkt werd aan de kade. En met de mededeling dat een expertisebureau bij de dichtstbijzijnde woningen binnen en buiten opnames zou maken. Om later te kunnen beoordelen of er door de werkzaamheden schade zou zijn veroorzaakt. ,,Terwijl de trillingen dus in juli begonnen.”

In de brief viel voor de buurt ook te lezen dat er ‘in oktober/november’  een informatieavond gehouden zou worden over ‘werkzaamheden die het komende jaar plaatsvinden'. 

Die informatieavond is nog niet geweest.  Maar het zinnetje deed wel de alarmbellen rinkelen bij de omwonenden, die erachter kwamen dat er een flinke klus op stapel staat. ,,De witte silo is met zijn 39 meter al een dominant gebouw in Maashees, maar die wordt 15 meter hoger. Het gebouw wordt ook kolossaler. En zwart in plaats van wit. En als er meer in kan worden opgeslagen, kan er ook meer worden verwerkt. Dat betekent meer geluid, meer stof, meer stank en meer vrachtwagens die voorbij rijden.”

In ‘een gesprek aan de poort’ werden grootschalige plannen ontkend. ,,Waarom zou je erover liegen? Omdat toen de bezwaarprocedure nog liep. Maar maak dat maar eens hard.”

‘Past dit in Maashees?’

Als goede buur had Havens de omwonenden moeten inseinen, vindt de buurt.  ,,De provincie heeft ons nu mediation aangeboden. Begin december zitten we bij de provincie om tafel, ook met mensen van Havens erbij. We verwachten daar weinig van.” Een jurist staat de buurt inmiddels bij. 

Volgens de woordvoerder heeft niemand in het dorp problemen met een bedrijf dat uitbreidt, zolang die uitbreiding maar binnen de perken blijft. ,,Je kunt je nu afvragen of een bedrijf als Havens met zo'n expansiedrift past in een dorp als Maashees. Als de plannen doorgaan, als we zo’n brede zwarte hoge toren  voor onze neus krijgen, ligt een deel van het dorp straks in de schaduw.” 

Directeur Han Kaanen van Havens Diervoeder wil niet te veel kwijt over de plannen en over de problemen die buurtbewoners ermee hebben.  Hij verwijst, in een reactie via e-mail, naar de provincie:  ‘Zowel bouwhoogte als bebouwing zelf zijn beoordeeld bij de vergunningaanvraag door het bevoegd gezag (de provincie Noord-Brabant)’. 

Voor de bouwhoogte is volgens hem al in 2012 een vergunning afgegeven. ‘Verder betreft het een aantal aanpassingen'.  De directeur laat weten daar ‘op dit moment niets aan toe te voegen te hebben'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland