Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.
Volledig scherm
Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. © DG

Maasziekenhuis: bezoek niet langer welkom, komende dagen forse stijging aantal coronapatiënten in Boxmeer

BOXMEER - Bezoekers zijn per direct niet langer meer welkom in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. 

Dat heeft het ziekenhuis besloten om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. In Boxmeer verwachten ze de komende dagen een forse stijging van het aantal coronapatiënten.

Jonge kinderen

,,De risico's van het overbrengen van corona zijn te groot, vandaar dat we geen bezoek meer toestaan’’, zegt een woordvoerster namens de Boxmeerse zorgorganisatie Pantein waartoe het ziekenhuis behoort.

,,Dat is natuurlijk een heel moeilijk besluit. Want als je een familielid hebt dat in het ziekenhuis ligt, wil je die bijstaan. Een uitzondering maken we voor vrouwen die bevallen, daar mag één persoon bij zijn. En bij jonge kinderen mag er nog één ouder bij zijn. Bij schrijnende situaties, zoals patiënten in de laatste levensfase, neemt de medisch verantwoordelijke een besluit over wel of geen bezoek.’’

Niet verkouden

Tot vrijdag was per patiënt nog één bezoeker per bezoekuur toegestaan in het ziekenhuis in Boxmeer. 

Voor die weinige bezoekers die nog naar binnen mogen, geldt dat ze niet verkouden zijn, geen koorts hebben en dat ze niet aanraking zijn gekomen met iemand die (mogelijk) besmet is met het coronavirus.

Noodtent

Eerder deze week werd al duidelijk dat in de tien zorgcentra van Pantein in het Land van Cuijk en Gennep geen bezoek meer welkom is. Ook om zo de gezondheid van de 680 kwetsbare bewoners en van het personeel te beschermen. Alleen in ‘zeer uitzonderlijke situaties’ kan mogelijk nog bezoek ontvangen worden.

Een noodtent plaatsen bij het ziekenhuis om de snel groeiende stroom coronapatiënten beter te kunnen opvangen, zoals ze bijvoorbeeld bij ziekenhuis Bernhoven in het nabijgelegen Uden al doen, overweegt Pantein nu nog niet. ,,Daarvoor zijn de voorzieningen nog toereikend’’, aldus de woordvoerster. 

22 coronabedden

Patiënten in Boxmeer die positief getest zijn op het coronavirus liggen sinds een week op een aparte corona-afdeling. In het Maasziekenhuis, in totaal goed voor 165 bedden, zijn nu 22 bedden beschikbaar voor patiënten met corona. 

Vrijdagmiddag was ongeveer twee derde ervan bezet. ,,We verwachten dat deze bedden de komende dagen snel vol komen te liggen.’’

‘Boxmeer’ heeft zes bedden op de intensive care. Die liggen niet allemaal vol met coronapatiënten. 

Hulp nodig

Pantein roept, onder meer via Facebook, mensen met een zorgachtergrond op zich te melden om bij te springen in of ziekenhuis, thuiszorg of in de tien zorgcentra. 

,,Omdat we op korte termijn een verdere toename van patiënten verwachten. Het is mooi om te zien dat mensen zich al spontaan aanbieden.’’

Maasland