Volledig scherm
Marel CEO Árni Oddur Thórdarson luidt de gong aan de Euronext beurs in Amsterdam. © Marel

Machinebouwer Marel uit Boxmeer naar de beurs

BOXMEER - Machinebouwer Marel, met een belangrijke divisie in Boxmeer, staat sinds vrijdag 7 juni genoteerd op de Euronext beurs in Amsterdam. Het IJslandse bedrijf wil met de opbrengst van de nieuwe aandelenemissie verder groeien in de wereldwijde vlees- en visverwerkende industrie.

Marel heeft al sinds 1992 al een notering aan de NASDAQ beurs in Reykjavik. ‘Met het oog op de vele belangen van Marel in Nederland is de stap naar een tweede notering aan de Amsterdamse beurs een logische', laat het bedrijf in een verklaring weten. Bijna eenderde van de zesduizend werknemers van Marel werkt in Nederland, waarvan 1500 in Boxmeer. De pluimvee-machinedivisie, waarvoor Marel Boxmeer verantwoordelijk is, is goed voor de helft van de omzet.

Ambitieus

'We verwachten met de beursnotering in Amsterdam een grotere groep beleggers aan te kunnen spreken dan alleen in IJsland, te meer daar het bedrijf nu ook de veel grotere financiële eurozone betreedt.’

De beursnotering in Amsterdam gaat gepaard met een uitbreiding van het aandelenkapitaal met 15 procent, waarmee Marel 375 miljoen euro ophaalt. De opbrengst van de 100 miljoen stuks uit te geven aandelen wil Marel gebruiken om de ambitieuze groeistrategie door te zetten en eventuele overnames te financieren. Marel schat de toekomstige bedrijfsgroei in op circa 4 tot 6 procent per jaar.

Opkomende markten

De markt voor vlees- en visverwerkingslijnen is op dit moment wereldwijd 12 miljard euro groot en Marel heeft circa 10 procent in handen. Wereldwijd groeit de markt voor vlees en vis nog altijd zo’n 4 procent per jaar en daarmee dus ook de afzetmarkt voor verwerkingssystemen. Dat komt onder meer door de bevolkingsgroei in Azië en Afrika, waar de welvaart toeneemt – wat doorgaans ook leidt tot meer vlees- en visconsumptie. 

In deze opkomende markten worden op grote schaal nieuwe verwerkingsfabrieken gebouwd. Daar is slachten vaak nog handwerk en biedt de markt veel ruimte voor geautomatiseerde verwerkingslijnen. Ook verstedelijking is wereldwijd een trend, waardoor meer mensen verpakt vlees kopen. 

,,In 2030 wordt de wereldbevolking geschat op 10 miljard mensen. Daarbij zal het aantal mensen in de middenklasse groeien met 2 miljard consumenten”, zegt Folkert Bölger, EVP van Marel. ,,Zij kunnen zich steeds meer vleesproducten veroorloven. Dankzij onze machines wordt zulk kwaliteitsvoedsel betaalbaar voor hen.”

Quote

Dankzij onze machines wordt zulk kwaliteits­voed­sel betaalbaar

Folkert Bölger, EVP Marel

Marel CEO Árni Oddur Thórdarson zegt: ,,Dit is een mooie dag voor Marel. We zijn heel blij met de sterke steun en interesse in onze aandelen van beleggers uit de UK, de VS, IJsland, Nederland en de rest van Europa. Deze Euronext notering is goed voor de volgende fase van onze groei en maakt het ons mogelijk onze visie na te streven van een wereld waarin kwaliteitsvoedsel duurzaam en betaalbaar wordt geproduceerd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland