Volledig scherm
© ANP

Meldpunt voor gestolen fietsen met link naar azc komt er niet

OVERLOON - Er komt geen meldpunt waar inwoners van Overloon kunnen aangeven dat ze hun gestolen fiets bij het asielzoekerscentrum in Overloon hebben teruggevonden. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van het CDA. De partij had om zo’n meldpunt gevraagd om het probleem van fietsendiefstallen en de relatie met het azc in beeld te brengen. Er wordt doorverwezen naar de politie.

Volgens de partij is er sprake van een toename van gestolen fietsen in Overloon. Burgemeester en wethouders komen nu met de cijfers. Van 13 maart 2018 tot en met 13 maart 2019 werden vijftien fietsen als gestolen geregistreerd. Over dezelfde periode een jaar eerder waren dat er 25. Het probleem speelt alleen in Overloon,  niet in andere kernen van de gemeente. Ook niet in Stevensbeek, gemeente Sint Anthonis, vlakbij Overloon en het asielzoekerscentrum. Daar is de afgelopen twee jaar drie keer aangifte gedaan van diefstal van een fiets. 

Merkteken

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers liet eerder weten van het probleem op de hoogte te zijn. Het COA heeft zelf ook een probleem. Van de in het verleden vijftig aan bewoners beschikbare fietsen keerden er dertig niet terug op het asielzoekerscentrum. De fietsen die nu beschikbaar worden gesteld, krijgen een merkteken. Volgens burgemeester en wethouders wordt het ‘stelen/lenen’ van fietsen daardoor ‘enigszins belemmerd’. 

Fietsen die weer worden teruggevonden komen in Boxmeer bij Stichting Actief terecht. Vorig jaar kwamen daar 27 meldingen van gevonden fietsen terecht. Bij de meeste fietsen ontbraken ‘essentiële onderdelen’ of konden ze als wrak worden aangemerkt. 

De meeste fietsen verdwenen de afgelopen twee jaar in de buurt van de Stevensbeekseweg (in de buurt van het azc) en het 14 Oktoberplein. 

Maasland