Volledig scherm
De Metworstrennen. © Ed van Alem

Metworstrennen onder genomineerden voor cultuurprijs van Boxmeer

BOXMEER - De genomineerden voor de Boxmeerse cultuurprijs, de dr. Peelenprijs, zijn bekendgemaakt. Een van hen is dit jaar Vereniging De Metworst. Wat de meest bijzondere culturele initiatieven van Boxmeer zijn, is de vraag die ieder jaar centraal staat voor de dr. Peelenprijs. 

Deze week zijn de genomineerden op de hoogte gebracht van hun kandidatuur voor de Dr. Peelencultuurprijs en de Dr. Peelen Stimuleringsprijs 2019.

Veel voordrachten

Volgens de commissie was het dit jaar niet makkelijk om te kiezen. ,,We hadden dit jaar veel voordrachten”, legt Linda Kessler, lid van de commissie, uit. 

Volledig scherm
De Metworstrennen. © Ed van Alem

,,Het waren er 21, daarvan vielen er wel een aantal af, omdat ze niet aan de criteria voldeden. Zo mag het bijvoorbeeld niet commercieel zijn. Uiteindelijk bleven er zo'n vijftien serieuze kandidaten over waar we uit moesten kiezen. En dat is altijd moeilijk, want ook de afvallers zijn vaak mooie initiatieven of evenementen.’’

Stuwgroeters
Voor de stimuleringsprijs zijn twee voordrachten genomineerd: de Sluis&Stuwgroeters bij de Sambeekse sluis en de dialectwerkgroep ‘Wie wá bewaart’ uit Overloon. Er zijn drie voordrachten genomineerd voor de Dr.Peelencultuurprijs.

Dat zijn in willekeurige volgorde: Vereniging De Metworst, Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SlaBox) en de tweejaarlijkse manifestatie Kunst van het Geloven.

Uitreiking

Op zaterdagavond 11 januari worden de winnaars bekendgemaakt door burgemeester en wethouders van Boxmeer. Naast de eer en een beeldje, ontvangen de winnaars ook een geldbedrag van respectievelijk 750 en 250 euro. De avond, waar bij de 4e Hoedanigheid de muziek zal verzorgen, is vrij toegankelijk. 

De Dr. Peelenprijs wordt uitgereikt sinds 2005. De prijs is vernoemd naar dokter Antonius Peelen, die van 1628 tot 1654 in Boxmeer arts was en tevens deken en bisschoppelijk vertegenwoordiger. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Beugens familiebedrijf richtte in drie dagen een compleet asielzoekerscentrum in
  PREMIUM
  In Bedrijf

  Beugens familiebe­drijf richtte in drie dagen een compleet asielzoe­kers­cen­trum in

  BEUGEN - Opa Willie van Dijk begon met zijn vader in Beugen direct na de oorlog in een oude legertruck met een bodedienst. Van houten latjes hadden ze van de truck een heuse vrachtwagen gemaakt. Ze vervoerden pakketjes voor klanten. Een ouderwetse voorloper van wat nu een koerierdienst wordt genoemd. Vader Jan zette met zijn broer Toon het transportbedrijf voort onder de naam Van Dijk & Zonen.
 2. Cardioloog Maasziekenhuis: ‘Mijn moeder heeft hier als verpleegkundige gewerkt’
  PREMIUM
  Ons Ziekenhuis

  Cardioloog Maaszieken­huis: ‘Mijn moeder heeft hier als verpleeg­kun­di­ge gewerkt’

  BEUGEN - Hij vindt het prettig dat hij een vak heeft gekozen 'waarin je bijna alles kunt beredeneren', zodat de klacht van de patiënt uitmondt in een behandeling die weer tot herstel moet leiden. Toch vindt cardioloog Giel van Helden van het Maasziekenhuis in Boxmeer dat puzzelen niet alleen een mooi onderdeel van zijn vak. ,,Het contact met de patiënten, dát geeft mij voldoening."

Maasland