Volledig scherm
Achter de Molen in Rijkevoort © Gemeente Boxmeer

Na jaren van stilstand komen er nu dertig nieuwe woningen in Rijkevoort

RIJKEVOORT - Na jaren dat er niet gebouwd kon worden in Rijkevoort ligt er nu weer een plan. Het bouwplan Achter de Molen in Rijkevoort gaat bestaan uit dertig nieuwe woningen. Er kan gebouwd worden nadat de gemeente Boxmeer, waar Rijkevoort onder valt, het oorspronkelijke concept heeft aangepast.

Twee jaar geleden raakte het woningbouwplan aan de Joop Thijssenstraat en de Koningsspil in een impasse. De te bouwen woningen stonden te dicht bij de molen Luctor et Emergo aan de Kapelstraat. De huizen die gebouwd zouden worden, zouden er voor gaan zorgen dat de molen dan te weinig wind zou vangen. Daarom mochten de woningen dicht bij de molen niet hoger zijn dan 6,60 meter en achterin niet hoger dan 9 meter. 

Restricties

Woningen zouden door alle restricties te duur worden en er zouden door de eisen in het beeldkwaliteitsplan te weinig mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld met de kap te spelen. Gevolg, er zou, zo was de angst daardoor veel te weinig belangstelling zijn. En dat terwijl het gebied toen al zeker tien jaar braak lag.

Maar inmiddels is er 12.000 vierkante meter extra grond aangekocht. Daardoor komen er op de oorspronkelijk beoogde plek minder woningen en kan er op de extra grond gebouw worden.

In het nieuwe conceptplan variëren de kavels in grootte en voorziet in woningen in diverse categorieën, voor senioren, maar ook voor starters en gezinnen.

Belangstelling

John van Raaij, voorzitter van de Dorpsraad Rijkevoort, is blij met de beoogde uitbreiding. ,,Het is alweer een jaar of vijf geleden sinds de laatste grote uitbreiding in Rijkevoort. Daarna zijn er zo links en rechts wat kavels vrijgekomen, maar een grote uitbreiding als deze hebben we niet meer gehad.”

Volgens Van Raaij is er voldoende belangstelling voor de nieuwe huizen. ,,We hebben op 30 oktober in dorpshuis De Poel met de gemeente een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd, Om onder andere de belangstelling te peilen. Maar er is nu al een lijst met gegadigden.”

Scholen en Winkels

De dorpsraadvoorzitter benadrukt het belang van het plan Achter de Molen. ,,Je ziet het in de dorpen om ons heen. Als er niet gebouwd wordt, krijgen scholen en winkels het ook moeilijk. Nu kunnen we verenigingen in Rijkevoort nog goed aan de gang houden.”

Een klein voorbehoud is er nog wel. De plannen voor Achter de Molen liggen sinds gisteren ter inzage. ,,Er kunnen dus nog bezwaren ingediend worden. Het blijft natuurlijk belangrijk dat een dergelijk uitgebreid pan in goede harmonie wordt uitgevoerd met de huidige bewoners in de buurt.” Tot 13 november kunnen er bezwaren worden ingediend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland