Volledig scherm
Juni 2017: leerlingen van het Elzendaalcollege in Boxmeer hebben net te horen gekregen dat ze geslaagd zijn. © Theo Peeters

Na vmbo door naar havo én vwo: zulke ‘stapelaars’ zijn zeldzaam op scholen in de regio

BOXMEER - Een leerling die zowel op vmbo, havo als vwo een diploma haalt, is uitzonderlijk. De prestatie van de Gennepse Amber Trumpie komt niet vaak voor.

Volledig scherm
Slechts een klein deel leert door. © Rik Bors

,,Dit is zeer bijzonder en zeldzaam”, zegt Piet Barten, directeur van het Elzendaalcollege in Boxmeer. ,,In mijn bijna veertig dienstjaren is dit volgens mij de tweede keer. Dit zegt iets over de ontwikkeling en het doorzettingsvermogen van het kind en de begeleiding van mentoren en docenten.’’

Ook op het Merletcollege (Cuijk, Grave, Mill) zijn ‘dit soort bijzondere loopbanen zeldzaam’, aldus rector Paul Metzemaekers.

Knappe prestatie
Metameer in Stevensbeek heeft dit schooljaar ook een meisje dat op het vmbo (Merletcollege in dit geval) is begonnen en deze week haar laatste vwo-examens heeft gemaakt. ,,Een bijzonder knappe prestatie. Eens per drie, vier jaar hebben wij zo'n stapelaar’’, aldus een woordvoerster.

Uit de laatste Examenmonitor VO 2018 van het ministerie van Onderwijs blijkt dat ‘stapelen’ weinig voorkomt. Het aantal scholieren met een mavo-diploma dat havo gaat doen en nogmaals slaagt, ligt op zo’n 14 procent. Geslaagde havisten met ook nog een vwo-diploma zijn nog zeldzamer, met 5 procent. 

Niet minder succesvol
Het beeld dat vmbo-leerlingen die doorstromen naar havo veel minder succesvol zijn bij het behalen van een havo-diploma dan leerlingen die op havo begonnen zijn, klopt niet. Het slagingspercentage van havo-leerlingen met een vmbo-diploma lag in 2018 op 87,3 procent, zo blijkt uit de Examenmonitor VO 2018. Dat van ‘gewone’ havisten op 87,8 procent.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland