Volledig scherm
© Henri van der Beek

Nieuwe spelregels voor kappen in Boxmeer: boom straks mogelijk plat zonder vergunning

BOXMEER - Mag je een als waardevol bestempelde boom die in de eigen tuin staat zonder vergunning kappen of niet? In de gemeente Boxmeer nu niet, maar straks mogelijk wel. Tenminste, als die boom in een tuin in de bebouwde kom staat. De politiek buigt zich binnenkort over nieuwe spelregels bij de kap van bomen.  

Boxmeer heeft nu een ‘bomenlijst’ waarop waardevolle bomen staan. Die kunnen op die lijst terechtkomen vanwege hun ouderdom, dikte, vorm, de plaats waar ze staan en de zeldzaamheid. Maar wat als je die boom weg wilt hebben? Dan moet er nu een vergunning worden aangevraagd. Grote kans dat die wordt geweigerd. 

Waarde

Er wordt namelijk gekeken naar de waarde van de boom. En die is er, anders stond hij niet op de bomenlijst. Er wordt in Boxmeer gespeeld met de gedachte om de vergunningplicht voor bomen die in de dorpscentra staan te schrappen. In het buitengebied kunnen bomen ook gekapt worden, maar daar is wel een vergunning voor nodig. Bij de beoordeling daarvan wordt in de toekomst niet alleen gekeken naar de waarde van de boom maar ook naar het economisch belang van de aanvrager. Inwoners krijgen zo ‘meer regie over hun eigen bomen’. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland