Volledig scherm
Oude (deels) leegstaande panden aan het begin van de Steenstraat worden gesloopt. © Ed van Alem

Onderzoek: meeste lege winkels in Boxmeer

BOXMEER - In het Land van Cuijk heeft de gemeente Boxmeer de meeste leegstaande winkelpanden. Dat blijkt uit de cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het op de detailhandel gerichte onderzoeksbureau Locatus vergeleek de cijfers met die van 2008 en concludeerde dat in Brabant het aantal lege winkels daalt, maar dat het er nog steeds meer zijn dan tien jaar geleden.

Vorig jaar stond ruim 22 procent van het Boxmeerse winkelbestand leeg. Alleen in Reusel staat in Brabant meer leeg: ruim 26 procent. In Sint Anthonis stond vorig jaar volgens het planbureau dik 17 procent leeg. In Mill was dat 16, in Cuijk ruim 12 en in Grave bijna 6 procent.

Tien jaar geleden stond er in Boxmeer slechts een kleine 5 procent leeg. Vooral de laatste jaren steeg het aantal lege winkels in Boxmeer snel. In 2017 was dat nog maar 10 procent.

‘Nog niet alarmerend’

Jacques Smits, voorzitter van het centrummanagement in Boxmeer, herkent zich niet in de cijfers. ,,We zijn nog aan het inventariseren, maar het percentage is in ieder geval fors lager dan wat hier gemeld wordt”, laat Smits weten. ,,Het hangt er ook vanaf wat je allemaal laat meetellen.”

,,Ja, er is leegstand, maar het is nog niet alarmerend. We zijn druk bezig om het tij te keren en daarvoor zijn we in gesprek met alle betrokken partijen. We zullen er wel iets aan moeten doen.”

In 2008 was de leegstand in Cuijk 8,5 procent. In Sint Anthonis was die toen fors lager dan nu: 3,8 procent. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland