Volledig scherm
Groenafval. De angst bestaat dat het gedumpt gaat worden nu er bij de milieustraat voor moet worden betaald. © DG

Politiek vreest voor dump van tuinafval nu de stort niet meer gratis is

BOXMEER/ GRAVE - Betalen voor het inleveren van tuinafval bij de milieustraat is een slecht plan en moet meteen teruggedraaid worden. Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico dat inwoners van het Land van Cuijk en Boekel het afval dumpen, in de natuur of in woonwijken. 

Die boodschap geven alle politieke partijen van Boxmeer af aan de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN), verantwoordelijk voor het (laten) verwerken van al het afval in de regio. De partijen plaatsen grote vraagtekens bij het nieuwe afvalbeleid waarbij voor het groene afval betaald moet worden, terwijl dat voorheen gratis was. Ook Cuijk en Grave reageren geprikkeld. 

Hoge personeelskosten

Erg makkelijk om de rekening bij de inwoners neer te leggen, vinden ze in Boxmeer, als het je als organisatie zelf niet lukt de kosten in de hand te houden. Kijk daar eens kritisch naar, schrijven ze in hun brief. Volgens de Boxmeerse politiek worden bijvoorbeeld ten onrechte te hoge personeelskosten van de ODBN doorberekend in de tarieven van de afvalverwerking.  

Boxmeer, Boekel en Cuijk hadden via hun wethouders eerder ook al te kennen gegeven tegen betaling voor groenafval te zijn. Toch draaide de Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel (onderdeel van de ODBN) de maatregel (7,50 euro per 2 kubieke meter afval) niet terug. Daar willen de politici het niet bij laten zitten. 

Ingestemd

Quote

Wat mij betreft wordt het besluit terugge­draaid. Eerst discussiëren, dan besluiten. En niet andersom

Hennie Bongers, Liberaal Land van Cuijk

In Grave is Hennie Bongers van Liberaal Land van Cuijk woedend over de gang van zaken. Grave heeft ingestemd met het betalen voor groenafval. ,,Maar een goede discussie is daar niet over gevoerd”, sputtert Bongers. ,,Bij de vorige raadsvergadering wilde ik de discussie voeren. Maar toen werd gezegd dat het beter was om eerst even af te wachten wat er op 11 oktober door de Bestuurscommissie Afvalinzameling (BCA) zou worden besproken. De discussie zouden we dan in de raadsvergadering van 6 november voeren. Maar nu is er dus al een besluit genomen”, legt Bongers de volgens hem verkeerde volgorde uit. 

,,Wat mij betreft wordt het besluit teruggedraaid. Eerst discussiëren, dan besluiten. En niet andersom. Nu krijg ik met grote regelmaat e-mails van mensen die bang zijn dat er straks groen in sloten en bermen wordt gedumpt.” 

Bongers wil van het college van burgemeester en wethouders ook weten wat de op 11 oktober aanwezige wethouder uit Grave heeft gezegd over het betalen van het groenafval. Ook wil het raadslid nog wel weten welke mogelijkheden er zijn om het inleveren van groenafval voor particulieren goedkoper te maken. Liberaal Land van Cuijk in zowel Grave als Cuijk, is voorstander van het laten betalen van zakken voor plastic afval. ,,Ik wil in ieder geval op 6 november met de gemeenteraad van Grave de discussie alsnog aangaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland