Volledig scherm
PREMIUM
Asperges oogsten. © ANP

Prijs asperges laag; ‘witte goud’ blijft op land staan omdat kosten van de oogst niet worden terugverdiend

OVERLOON - De prijs die aspergetelers voor hun groente krijgen is dramatisch laag. Dat zegt Toon Hendriks uit Overloon die asperges keurt en ze voor de telers naar de veiling brengt. Volgens hem zijn er al telers die de asperges niet meer van het land halen. De kosten daarvan wegen niet op tegen de opbrengsten. Voor de beste kwaliteit krijgen ondernemers slechts 3,5 euro per kilo. Normaal gesproken vangen ze rond deze tijd zo’n 6 à 7 euro, zegt hij.

De consument merkt overigens maar weinig van de lage prijzen die de telers voor hun producten krijgen. Dat komt volgens veilingbedrijf ZON fruit & vegetables in Venlo omdat slechts een deel van de oogst naar de Nederlandse supermarkten gaat. Een groot deel is bestemd voor de export en gaat voor een lager tarief de grens over. ,,Ik durf te zeggen dat de supermarkten heel weinig verdienen op asperges”, zegt een woordvoerder van het veilingbedrijf. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kleine huizen voor jongeren in Boxmeer die nog een beetje zorg nodig hebben

    Kleine huizen voor jongeren in Boxmeer die nog een beetje zorg nodig hebben

    BOXMEER - In de Boxmeerse wijk Luneven worden vijf tiny houses neergezet waar jongeren met een vorm van adhd en autisme leren zelfstandig te wonen. Ze krijgen daarbij ondersteuning van een aantal zorg- en welzijnsinstanties. De bedoeling is dat de jongeren er twee jaar wonen. Daarna moeten ze op eigen benen kunnen staan en doorstromen naar een normale woning of appartement. De kleine huizen komen te staan aan de Kraai.

Maasland