Prins Matthijs van Oeffelt mist een been: ‘Een polonaise in de rolstoel is geen probleem!’

VideoOEFFELT/ NIJMEGEN -Nog meer dan alle andere carnavalsprinsen zit prins Matthijs uit Oeffelt dit jaar op de voorgrond. Zit, en niet staat. De Oeffeltse prins mist een been en zit in een rolstoel. Dat hindert hem nauwelijks tijdens de carnaval.

,,Ik voelde me heel jeugdig zo tussen de jeugdprinsen”, zegt Matthijs van Gelder (24) met een grijns. Ongetwijfeld is hij de meest opmerkelijke prins dit jaar tijdens het prinsentreffen van De Gelderlander.

In zijn rolstoel zit hij helemaal vooraan bij de jaarlijkse prinsenfoto, tussen de jeugdprinsen en -prinsessen.

Ongeluk

Quote

Gut ut nie zoals ge dacht dèt ut zoj goan, vat er dan nog mar enne.... want op één been kunde nie staon!

Matthijs

Als kind verloor Matthijs een been bij een bedrijfsongeval met een landbouwmachine. Hij is niet anders gewend dan dat hij zich voortbeweegt op krukken of in een rolstoel. ,,Ik heb er geen problemen mee. Het gaat allemaal vanzelf.”

Ondanks zijn handicap is hij een fanatieke carnavalsvierder met nu als hoogtepunt de titel van prins van de Leemknejers zoals de Oeffeltse carnavals vereniging heet. Vol zelfspot doet hij luchtig over zijn handicap. ,,Een polonaise in de rolstoel is geen probleem hoor. Als mijn adjudant mij duwt volgt de rest vanzelf.”

Entourage

Bij drukke feesten zorgt zijn entourage dat de prins overal door kan. Dan splijt het publiek zich als ware als de rode zee. ,,Ik kan moeilijk iedereen tegen de hakken aanrijden, dan wordt het een bloedige zooi”, vertelt de prins die blij is met de inzet van zijn mede carnavalsvierders.

Als er dan toch iets lastig is dan zijn het de verschillende podia. ,,Er is er werkelijk geen een geschikt voor een rolstoel. Gelukkig kan ik met mijn krukken nog redelijk omhoog komen.”

Het optimisme van de Oeffeltse prins blijkt ook en misschien nog wel het meeste uit zijn persoonlijke leus:  ‘Gut ut nie zoals ge dacht dèt ut zoj goan, vat er dan nog mar enne.... want op één been kunde nie staon!’

Het 19e Prinsentreffen van De Gelderlander in De Vasim in Nijmegen, met de Prins van Oeffelt Matthijs van Gelder.
Volledig scherm
Het 19e Prinsentreffen van De Gelderlander in De Vasim in Nijmegen, met de Prins van Oeffelt Matthijs van Gelder. © Theo Peeters

Maasland